Vojni muzej

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Vodič kroz Beograd – Razgledanje Beograda FeelBelgrade.com – Vojni muzej se nalazi na platou Kalemegdanske tvđave i jedan je od znamenitosti grada koji doprinose veličanstvenosti Kalemegdana.

Zgrada u kojoj se danas nalazi muzej je podignuta 1924. godine, a osnovan je ukazom kneza Milana Obrenovića, na predlog vojnog ministra Save Grujića. Prva postavka u muzeju je otvorena 1904. godine, u čast stogodišnjice prvog srpskog ustanka.

Muzej se tada nalazio u skromnoj zgradi tik pored Rimskog bunara. Učestvovao je 1907. godine na balkanskoj izložbi u Londonu gde je sa svojim eksponatima ostao veoma zapažen. Pošto je zdanje uništeno u I svetskom ratu, tek 1934. godine kralj Aleksandar I Karađorđević ga renovira i svečano otvara 1937. godine.

Nažalost ubrzo potom, muzej i njegove postavke stradaju i u II svetskom ratu, ali posle njega, zdanje postaje bogatije za više eksponenata i ponovo biva otvoreno 1961. godine, svečano od ruke tadašnjeg predsednika države Josipa Broza Tita.

Sve važne državne delegacije su posetile muzej u to doba, a danas muzej poseduje: 30.000 predmeta podeljenih u 12 zbirki i fototeku od 100.000 fotografija. Muzejska biblioteka broji 15.000 naslova i 5.000 časopisa.

Vodič kroz Beograd preporučuje obilazak Kalemegdenske tvrđave koja se nalazi u neposrednoj blizini Knez Mihajlove ulice i jedna je od atrakcija Beograda koju svakako morate obići, kako bi sagledali deo prošlosti Beograda, a sliku ćete upotpuniti i posetom Vojnog muzeja.

Muzej je otvoren za posete svakog dana osim ponedeljka u periodu od 10 do 17 časova.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o našem glavnom gradu kroz naš vodič kroz Beograd, mogućim obilascima i atrakcijama ali i noćnom životu naše prestonice koja je nadaleko poznata po ludom provodu i zanosnim devojkama.

Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Vojni muzej – Vodič kroz Beogradapartmani Beograd FeelBelgrade.com