Avala – Top of the Belgrade

Informacije:

Lokacija:
- Avala

Vreme obilaska:
- 6 sati

Način obilaska:
pešačenje
auto/bus/mini bus

Cena:

27€

Galerija:

Avala – Top of the Belgrade, Belgrade’s best view from the top

Sa svojih 511m nadmorske visine Avala se već svrstava u red planina, a i omiljeno izletište u široj okolini Beograda. Mesto naseljeno još od davnih vremena pa se i danas pamte ostaci srednjovekovnog naselja Žrnov koji je bio jedna od prvih linija zaštite Beograda. Danas se Avala smatra zaštićenim prirodnim dobrom koju krasi Avalski Toranj i spomenik Neznanom Junaku. Pozicija Avale i njen sadržaj su idealno mesto za početak našeg izleta.

Cena po osobi: 27eur po osobi, u cenu izleta su uključeni  ulaz u Avalski toranj i piće u caffe baru, prevoz, usluge turističkog vodiča tokom izleta, predvidjeno izlaženje i zadržavanje za posetu hramu Sv.Save.

Opis izleta

Polazak na izlet je u prepodnevnim časovima oko 10h (u najavljeno vreme dolazimo po Vas ispred vašeg smeštaja ),  očekuje nas oko 30 min vožnje do Avale. Po dolasku na Avalu slobodno vreme za obilazak spomenika Neznanom junaku, remek delu Ivana Meštrovića i uživanju u pogledu na Šumadiju.

Posle uživanja u prirodi i obilaska spomenika koji predstavlja spomen stradanja srpskih junaka tokom velikog rata nastavljamo dalje ka Avalskom tornju. Toranj koji je pojavom televizije tokom 20 veka i postavljanja velikog repetirora vremenom postao jedan od simbola Beograda tokom bombardovanja 1999 je porušen. Nakon rekonstrukcije tornja 2010 opet sija punim sjajem, ovoga puta obogaćen delom sa terasom (vidikovcem) i caffe barom.

Sledi poseta tornju, slobodno vreme za konzumaciju pića u caffe baru i vidikovcu. Idealna prilika da se upoznate sa Srbijom i Beogradom iz jedne potpuno drugačije i nestvarne perspektive. Nakon izleta nastavljamo dalje vožnju ka Beogradu gde sledi panoramsko razgledanje, krećemo se jednim od najvećih bulevara koji nas vodi pravo ka Dedinju.

Deo grada koji obiluje skupocenim vilama i zelenilom oduvek je bio najeksluzivniji deo grada, pa tako prvo mesto gde ćemo zastati jeste kod Belog Dvora, rezidencijalne palate kraljevske dinastije Karadjordjević odakle nastavljamo kraću vožnju pored stadiona Partizana (Stadion JNA) i Crvene Zvezde (Marakana) ka Hramu Svetog Save.

Zaustavljanje kod drugog najvećeg pravoslavnog hrama na svetu, mesto na kome se nalazi hram nosi duboku tradiciju i slobodno možemo reći da je jedno od najsvetijih mesta Beograda, pored hrama na platou se nalaze još  narodna biblioteka i spomenik  Voždu Karadjordju.

Slobodno vreme za razgledanje i posetu hramu Svetog Save. Po završetku posete povratak nazad u autobus i nastavak vožnjie ka centru grada. Krećemo se ka trgu Slavija koji predstavlja jedan od najvećijh i najprometnijih kružnih tokova u Beogradu i ulicom kralja Milana prolazeći još pored zgrade Predsedništva i gradske Skupštine stižemo do hotela ka Trgu Republike, studenskom parku i Kalemegdanu, prolazimo ispod Kalemgdanske Tvrdjave i idemo ka Parlamentu Srbije i skupštini grada gde završavamo našu vožnju.