RAKIJA – KULTURNO NASLEĐE BEOGRADA I SRBIJE

  • Vesti

U američkom magazinu Wine Enthusiast objavljen je članak o rakiji koji srpsko nacionalno piće predstavlja i opisuje kao važan segment našeg kulturnog nasleđa.

Članak počinje citatom našeg poznatog pisca i slikara Mome Kapora: „U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koj piju prijatelji.“

Kako bi čitaocima širom sveta prenela svoje utiske o našem nacionalnom piću, novinarka Kristin Vuković daje osvrt na istorijat rakije u Srbiji, poreklo naziva, kao i njenu upotrebu kroz vekove.

„LJudi u Srbiji tretiraju rakiju kao lek“, kaže u intervjuu Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beorgada, i ističe da upotreba rakije u medicinske svrhe datira daleko u prošlost, a da je danas nezaobilazni deo obeležavanja svakog značajnog događaja.

Kroz degustaciju rakije u beogradskim restoranima, „Ambar“, „Pristan“ i „Rakija bar“, novinarka opisuje način pravljenja rakije od različitih vrsta voća, kombinovanje sa hranom, i razne zanimljivosti vezane za naše nacionalno piće.

Tokom boravka u Beogradu, Turistička organizacija Beograda je za novinarku Kristin Vuković organizovala obilaske grada i posete brojnim atraktivnim lokacijama u našem gradu: Beogradskoj tvrđavi, Skadarliji, Muzeju Nikole Tesle, kriptama ispod Hrama svetog Save i drugim kulturno istorijski važnim tačkama.