Istorija Istočne Srbije

Informacije:

Lokacija:
- Golubac, Lepenski vir

Vreme obilaska:
- 10 sati

Način obilaska:
pešačenje
auto/bus/mini bus

Cena:

48€

Galerija:

Istorija Istočne Srbije – Golubačaka tvrđava, Lepenski Vir

Putevima rimskih imperatora – nacionalini park Đerdap

Zbog svog istorijskog značaja i izuzetne arhitektonske vrednosti, Golubačka tvrđava je proglašena za spomenik od izuzetnog značaja 1979. godine (Spomeničko nasleđe Srbije, 2009Podignuta na nepristupačnim liticama u oblasti gde je Dunav širok čak 6km, najbolje je očuvana srpska srednjovekovna građevina.

Građena od kamena, na mestu nekadašnjeg rimskog utvrđenja, vekovima  je predstavljala tačku sa koje se kontrolisao ulaz u Đerdapsku klisuru i dalje. Nacionalni park Đerdap predstavlja oblast gde je Dunav sagradio najveću rečnu klisuru – probojnicu u Evropi, dugu 98 km).

Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću.

Istorija Istočne Srbije

U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, a do kraja 2017. se očekuje kompletna obnova.

Mesto pored Dunava koje je vekovima unazad privlačilo razne osvajače i rimske imperatore. Najočuvaniji i najbolji dokaz je i čuvena Trajanova tabla koja se nalazi se nalazi u nacionalnom parku Đerdap koja svedoči o velikim osvajanjima Dakije od strane čuvenog rimskoig imperatora Trajana.

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih arheoloških nalazišta na ovim prostorima. Upoznaćemo se sa praistorijskim, planski građenim naseljem od pre 8.000 godina, kao i sa kulturom, arhitekturom i načinom života čoveka iz mlađeg kamenog doba.

Opis izleta

Polazak u jutarnjim časovima (oko 09:00), sledi vožnja ka Golubačkoj tvrđavi u trajanju od nepunih 2h, po dolasku sledi obilazak obnovljene golubačke tvrđave.

Nakon obilaska tvrđave i uživanja u prirodi nastavljamo dalje ka nalazištu Lepenski Vir, jednog od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta.

Nakon obilaska sledi povratak ka Beogradu i vožnja u trajanju od oko 2h.