Informacije:

Lokacija:
- Uvac

Vreme obilaska:
- Ceo dan

Način obilaska:
pešačenje
auto/bus/mini bus

Cena:

85€

Galerija:

Uvac

     Verovatno ste se uvek pitali odakle su načinjene sve one fenomenalne fotografije uskog krivudavog kanjona koje ostavljaju bez daha, a obično ih među prvima možemo videti prilikom neke prezentacije turističke ponude Srbije.

U pitanju je Nacionalni park Uvac, prirodni rezervat i stanište zaštićene endemske vrste Beloglavog supa. Vode reke Uvac duboko su usekle svoje korito u krečnjačke stene i formirale sužene klisurasto-kanjonske doline sa visokim strmim krečnjačkim liticama. Prosečna dubina dolina je između 200 i 300 m, a maksimalna do 350m. Specijalni rezervat prirode “Uvac” izdvaja prisustvo oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup (Gyps fulvus) – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici – aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Ušački pećinski sistem je najveći dosad poznati pećinski sistem u Srbiji, odnosno najveći speleološki objekat u Srbiji. Samo ime ukazuje na složenu strukturu. Pored veličine, Ušački pećinski sistem i po drugim karakteristikama predstavlja jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji, i kao takav predstavlja jednu od temeljnih vrednosti rezervata.

Iz ugla turizma, ceo rezervat predstavlja najlepšu i najpoznatiju prirodnu atrakciju Srbije. Poseta i obilazak kanjona Uvac kombinacijom šetnje i krstarenja je jedinstvena avantura tokom koje uživate u svim jedinstvenim lepotama celog rezervata.

banjska_stena_bbo

Vreme polaska je oko 08h. Naš licencirani vodič će vas čekati na dogovorenom mestu i nakon kratkog uvoda krećemo na naše putovanje. U pravcu Nacionalnog parka Uvac imamo oko 260 km kroz centralnu Srbiju preko regionalnih puteva. Jezero Uvac je veštačko jezero nastalo izgradnjom brane na istoimenoj reci 1981, a ujedno je i zaštićeno prirodno dobro koje je i rezervat beloglavih supova. Vožnja traje oko 4.5h, tako da ćemo napraviti jednu kraću pauzu. Po dolasku u nacionalni park program počinje vožnjom brodom preko jezera. Vožnja brodom traje oko dva sata dok ne dođemo do meandara. Nakon toga nastavljamo sa pešačkim razgledanjem gde ćemo imati predivan pogled na jezero i kanjon. Posmatraćemo beloglave supove tokom panoramske vožnje. Posle planinarenja ulazimo u Ledenu pećinu, jednu od najlepših pećina u Srbiji. Ledena pećina, duga oko 2500 m, dugo je bila poznata, ali niko nije pretpostavljao da sa Ušačkom pećinom koja se prostire paralelno na rastojanju od oko 100 m, čini jedinstven pećinski sistem, koji je sa dužinom od 6185 m najduži u Srbiji. Pećina ima sve elemente podzemnog dvorca: dvorane, pećinske ukrase, visoke stubove, okamenjene draperije. Pećina nije uređena za turističke posete, pa je njen obilazak moguć samo sa vodičima rezervata „Uvac“ uz baterijske lampe i predstavlja nezaboravan doživljaj. S obzirom da se do nje može doći isključivo čamcem, poseta predstavlja pravu avanturu. Nakon toga brodom se vraćamo do brane, a zatim idemo u obilazak Zlatarskog jezera.

Posle obilaska sledi pauza za individualne aktivnosti i nakon toga sledi povratak u Beograd sa jednim kraćim zaustavljanjem.