Vraćaju kaldrmu na Kosančićev venac

  • Vesti

Posle silnih meseci tokom kojih je Kosančićev venac bio potpuno raskopan, a radovi na njegovoj rekonstrukciji obustavljeni, konačno je krenulo uređenje ovog dela grada.

Posle zamene podzemnih instalacija, rekonstrukcije fasada, ali i problemima sa tenderima i rokovima za završetak radova, počelo je vraćanje stare kaldrme.
– Konačno više nećemo morati da lomimo noge kao prethodnih meseci – odahnula je baka Olga koja živi u ovom kraju.
Gradski arhitekta Milutin Folić zaključio je da “Monmartr Beograda vraća istorijski sjaj”.

Fotografija: Ivan Grlić

Kosančićev Venac

Istorija Kosančićevog venca počinje još 1804. godine kada je srpski narod upravo ovde dočekao ustanike. Varoš kapija kroz koju se ulazilo u Savsku varoš koja je bila srpski deo grada u vreme turske vladavine bila je na prostoru današnje Pop Lukine ulice. Ullica Kosančićev venac dobila je ime mo kosovskom junaku Ivanu Kosančiću 1872. i nije ga nikad menjala. Na kući trgovca Trajkovića koja je sagrađena krajem 19, do pre nekoliko godina stajalo je, u niši na fasadi, poprsje Ivana Kosančića, rad Petra Ubavkića, prvog vajara obnovljene Srbije. Plavičasta niša prazna je već nekoliko godina, jer su huligani jedne noći oborilli skulpturu, koja srećom, nije polomljena. Navodno se čuva u porodici koja živi u kući na broju 13, a nadamo se i da će se kao simbol Kosanićevog venca, vratiti na svoje mesto, makar prilikom najavljene obnove ulice. Jer i taj kameni Ivan Kosančić nemi je  svedok  mnogih događaja na Kosančićevom vencu.