Mokra Gora

Informacije:

Lokacija:
- Mokra Gora

Vreme obilaska:
- Ceo dan

Način obilaska:
pešačenje
auto/bus/mini bus

Cena:

70€

Galerija:

Mokra Gora

Stanica Mokra Gora – nekada jedna od najvažnijih železničkih saobraćajnica koja je spajala Beograd, Dubrovnik i Zeleniku, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz “Ćira” ostavljajući za sobom miris dima parne lokomotive.
Danas, deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, predstavlja jedinstveno graditeljsko delo koje smo otrgli od zaborava, i nadaleko čuvenom Šarganskom “osmicom” ponovo odjekuje klaparanje vagona i veseli žamor turista u vozu “Nostalgija“. Na samo par kilometara pre stanice Mokra Gora nalazi se i nadaleko čuveni “Drvengrad”, najpopularnija turistička atrakcija cele oblasti.

“Drvengrad” je poznat ne samo po svojoj specifičnoj drvenoj arhitekturi pravog planinskog etno sela, već je i mesto održavanja filmskog festivala “Kustendorf” našeg čuvenog reditelja Emira Kusturice, koji je zapravo i tvorac celog sela.

Ovaj izlet će Vam pružiti jedinstveni užitak na netaknute prizore prirode nacionalnog parka Tara, uživanje u gostoprimstvu Kustendorfa i vožnju kroz istoriju vozom “Nostalgija”.

Vreme polaska je oko 08h. Naš licencirani vodič će vas čekati na dogovorenom mestu i nakon kratkog uvoda krećemo na naše putovanje. Vozimo se do planine Zlatibor i Tara, gde ćete po dolasku imati kratku pauzu od pola sata. Posle pauze nastavljamo dalje putovanje ka Drvengradu. “Drvengrad” je etno selo u obliku pravougaonika, čija duža osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog kraja, gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Poznati reditelj Emir Kusturica sagradio je prekrasno etno selo “Drvengrad” između dve planine. Svake godine se održava festival Kustendorf, događaj koji posećuju neke od najboljih svetskih filmskih zvezda. Posle toga idemo na “Šargansku osmicu” gde ćete se voziti u vozu “Nostalgija”. Tokom vožnje, imaćete priliku da vidite bogatstvo i lepotu prirode ovog područja od jednog od pet vidikovaca.

     Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, da biste ovladali nadmorskom visinom od 300 metara, a sve na ukupnom rastojanju od 15.440 metara. Nakon toga sledi slobodno vreme za ručak i za individualne aktivnosti. Ponovo ćemo se sastati u dogovoreno vreme i vratiti se u Beograd.