Avala i Topola

Informacije:

Lokacija:
- Avala i Topola

Vreme obilaska:
- 8 sati

Način obilaska:
auto/bus/mini bus

Cena:

55€

Galerija:

Avala i topola organizovana tura

Avala i Topola – Sa svojih 511m nadmorske visine Avala se već svrstava u red planina. Jedno je od omiljenih izletišta u okolini Beograda. Mesto je naseljeno od davnih vremena pa se i danas bleže ostaci srednjovekovnog naselja Žrnov koji je bio jedna od prvih linija zaštite Beograda.

Danas se Avala smatra zaštićenim prirodnim dobrom koju krasi Avalski Toranj i spomenik Neznanom junaku. Pozicija Avale i njen sadržaj su idealno mesto za početak našeg izleta. Put od Beograda do Avale vodi u pravcu Topole i Oplenca. Brdo Oplenac iznad grada Topole predstavlja mesto na kome je početkom XX veka srpski kralj Petar I Karađorđević započeo izgradnju memorijalnog kompleksa.Kralj Aleksandar Karađorđević posadio je vinograde, a danas je sve to deo velikog istorijsko-memorijalnog kompleksa Dinastije Karađorđević. Kompleks se satoji od crkve Sv. Đorđa, kripte crkve Sv.Đorđa, kuće kralja Petra I i kraljeve Vinarije koje čine celinu koju možemo posmatrati kao jednu od najznačajnih zaostavština dinastije Karađorđević srpskom narodu.

Avala i Topola turistička tura po Srbiji

 

Srbija, ili zvanično Republika Srbija, kontinentalna je država koja se nalazi u južnoj Evropi, većim delom zahvata Balkansko poluostrvo, a manjim Panonsku niziju. Glavni grad je Beograd. Sa 1.659.440 stanovnika u široj okolini, po popisu iz 2011. godine, on je administrativno i ekonomsko središte države. Srbija se na severu graniči sa Mađarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Republikom Makedonijom, na jugozapadu sa Albanijom i Crnom Gorom a na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom (entitetom Republika Srpska).

avala i topola turisticka tura avala i oplenac tura

Upoznajte se sa našim turističkim turama po Beogradu i Srbiji i izaberite jednu od njih. Takođe možete poslati zahtev i sami napraviti turu za koju ćemo Vam mi dati cenu.

Avala i Topola turistička tura / Avala i Topola organizovana tura

Polazak na izlet je u prepodnevnim časovima oko 10h (ili po dogovoru). Nakon toga nas očekuje oko 30 min vožnje do Avale.

Po dolasku na Avalu slobodno vreme za obilazak spomenika Neznanom junaku, remek delu Ivana Meštrovića i uživanju u pogledu na Šumadiju. Posle uživanja u prirodi i obilaska spomenika koji predstavlja spomen stradanja srpskih junaka tokom Velikog rata nastavljamo dalje ka Avalskom tornju.

Toranj koji je pojavom televizije tokom 20 veka i postavljanja velikog repetirora vremenom postao jedan od simbola Beograda tokom bombardovanja 1999 je porušen. Nakon rekonstrukcije tornja 2010 opet sija punim sjajem, ovoga puta obogaćen delom sa terasom (vidikovcem ) i kafeom. Sledi poseta tornju, slobodno vreme za konzumaciju pića u kafeu i poseta vidikovcu.

Idealna prilika da se upoznate sa Srbijom i Beogradom iz jedne potpuno drugačije, predivne perspektive.

Nakon posete tornju nastavljamo dalje ka Topoli i Oplencu i posle 1h vožnje stižemo do istorijsko-memorijalnog kompleksa dinastije Karađorđević. Sledi poseta crkvi sv.Đorđa, kripti gde počivaju pripadnici kraljevske Dinastije decenijama unazad, obilazak vinarije i slobodno vreme za individualne aktivnosti.

U dogovoreno vreme sastanak grupe i polazak ka Topoli na organizovani ručak u jednom od autentičnih etno restorana u okolini. Nakon ručka, povratak ka Beogradu. Dolazak u Beograd u poslepodnevnim časovima oko 18h .

Vreme trajanja programa ceo dan . U sklopu izleta uračunati su ulaznice za Avalski toranj i konzumacija pića u kefu, ulaznice u memorijalni kompleks Oplenac, ručak (bez konzmacije pića – dodatno se naplaćuje).

Cene izleta na engleskom ili srpskom  

Br.osoba Walking tour Panorama Paket pešačka i panorama Novi Sad i S. Karlovci Avala i Topola
2-4 19 28 38 43 55
5-7 15 23 34 54 54
8-20 15 23 34 49 52
20-49 14 19 30 37 42
50-79 13 17 29 34 39

Doplata za drugi strani jezik je 50e po grupi za grupe do 8 osoba.