Đavolja Varoš i Niš

Informacije:

Lokacija:
- Đavolja varoš i Niš

Vreme obilaska:
- 10 sati

Način obilaska:
pešačenje
auto/bus/mini bus

Cena:

72€

Galerija:

Đavolja Varoš i Niš – Grad Konstantina Velikog

Jedinstveni spomenik prirode Đavolja varoš od Beograda je udaljen 288 km a od Niša 89 km i nalazi se na jugu Srbije, nedaleko od Prolom Banje.

Ovaj spomenik prirode čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena. Zemljane figure kao unikatni oblici reljefa i izvori mineralne vode sa jako visokom količinom kiselosti čine ovo mesto jedinstvenim u ovom delu Evrope.

Okolni prirodni ambijent veoma je specifičan, pa celom kraju daje još mističniji oblik. Predeo koji je nastao odronjavanjem zemlje usled erozije tla zbog velike količine kisele vode čine 202 zemljane piramide sačinjene od peščara i laporaca, sa živopisnim „kapama“ na vrhu.

Niš je bio administrativni, vojni i trgovinski centar različitih država i carstava kojima je, tokom svoje duge istorije, pripadao. Na prostoru današnjeg Niša, u antičkom gradu Naisu rođeni su rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III.

Geografski položaj Niša učinio ga je strateški važnim i time primamljivim gradom za mnoge osvajače.

Đavolja Varoš i Niš

Tokom istorije, teritorijom na kojoj se današnji grad nalazi prošli su Dardanci, Tračani, Iliri, Kelti, Rimljani, Huni, Avari, a zatim i Vizantinci, Srbi, Bugari i Osmanlije.

U više navrata grad su zauzimali Mađari i Austrijanci . Niška tvrđava, smeštena na obali reke Nišave, u centru grada, predstavlja jedno od najlepših i najočuvanjih zdanja turske vojne arhitekture na srednjem Balkanu.

Od strane Rimljana preko Vizantinaca, Slovena, Bugara i Srba rušena je i obnavljana više puta, da bi svoj konačni izgled dobila 1723. godine, kada su je podigli Turci na kraju svoje vladavine ovim prostorima.

Za njenu izgradnju angažovano je preko 40 kamenorezaca iz Carigrada i oko 400 zidara iz Niša i okoline.

Izgrađena je na prostoru od preko 22 hektara, sa bedemima koji su dugački 2100 metara, zidinama visokim 8 m, prosečne širine 3 m.

Sa spoljne strane Tvrđava je bila okružena rovom ispunjenim vodom, čiji je severni deo sačuvan i danas.

Opis izleta

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima oko (08:00), sledi oko 3h vožnje do Djavolje Varoši.

Nakon organizovanog obilaska celog lokaliteta sledi nastavak ture ka Nišu. Posle 1h vožnje stižemo do centra grada odakle krećemo na obilazak tvrđave.

Nakon obilaska tvrđave sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti . U dogovoreno vreme polazak nazad ka Beogradu, vožnja u trajanju od oko 2,5h i dolazak u Beograd.