Veliko Ratno ostrvo

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Veliko Ratno ostrvo / vodič kroz Beograd/ Znamenitosti Beograda / Beogradski vodič za turiste – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com  

Na drugoj strani grada u odnosu na beogradsko izletište Adu Ciganliju, na ušću dveju reka Save i Dunava nalazi se slično mesto – Veliko ratno ostrvo, kod zemunaca popularnije pod nazivom Lido. Tu svoje stanište nalaze retke ptice od međunarodnog značaja zbog razvijene vegetacije i velike vodene površine.

I Lido je pored Ade, poznato beogradsko letovalište koje je jako uticalo na turizam u Beogradu. Pogledom sa Kalemegdana pruža se najlepši pogled na veliko ratno ostrvo i njegov polozaj na ušću dveju reka. Postoje obilzci Beograda brodom koji prolaze neposredno pored ratnog ostrva, vredi obići taj izlet i videti Beograd iz jednog potpuno drugog ugla sto je jako uticalo takodje na turizam u Beogradu.

Ovaj ostatak nekadašnjih vlažnih staništa reke Dunava zaštićen je pod zajedničkim imenom “Veliko ratno ostrvo”. Veliko i Malo ratno ostrvo predstavljaju jedinstvenu geološku i morfološku tvorevinu nastalu od podvodnog spruda koji je “izronio” tokom XVI veka.

Bujnu vegetaciju grade vodene i močvarne zajednice, kao i zajednice poplavnih šuma bele vrbe, bademaste vrbe, krte vrbe, crne topole, zelenog jasena i bagremca. Razvijena vegetacija i postojanje većih vodenih površina omogućava da se ovde hrani, gnezdi i razmnožava veći broj raznih ptica kao što su patka Pupčanica, patka Crnka, žuta Pliska, mali Gnjurac, Žuta čaplja i dr.

Na Ratno ostrvo se može stići samo vodenim putem – brodom, dok se u toku kupališne sezone prelaz obezbeđuje i pontonskim mostom sa zemunskog keja do Lida. Na ostrvu se nalazi već pomenuto “Lido”, koje je pored Ade Ciganlije, najpoznatija beogradska plaža.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o turizmu u Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u  Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Takodje kod nas mozete dobiti sve informacije vezane za turizam u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Turizam u Beograduapartmani u Beogradu FeelBelgrade.com