Trg Terazije

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Beogradski trgovi – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comTrg Terazije obuhvata deo grada od Sremske ulice do ulice Kralja Milana. Dužina mu iznosi 450 metara, a širina varira između 15 i 40 metara.

To je jedan od najpoznatijih beogradskih trgova, a njegovo formiranje seže u prvu polovinu 19. veka, kada je knez Miloš Obrenović naredio da se tadašnje zanatlije, a posebno kovači I kazandžije isele iz delova grada gde su bili pomešani sa turskim narodom i nasele na ovom mestu.

Ideja je bila sledeća: ko god pristine da ogradi plac, dobija ga besplatno. Terazije su u to doba, a i danas bile stecište društvenog života i razonode, čemu svedoči i pozorište na Terazijama koje je danas ovde locirano.

Beogradski trgovi – Na Terazijama se takođe nalaze i hotel „Moskva“ i palata „Albanija“, koji i danas predstavljaju mesta za sastanke kako građana tako i turista. Na Novom Beogradu je pre par godina (2012), podignuta replika Terazija iz 30-ih godina prošlog veka.

Trg Terazije

Beogradski trgovi – Na trgu se nalazi čuvena palata „Albanija“ – prvi oblakoder u Beogradu. Zgrada je rađena prema projektu Branka Bona i Milana Grakalića iz 1938. godine. Međutim, objekat je završen po idejnim rešenjima Miladina Prljevića i Đorđa Lazarevića iduće 1939. godine.

Palata ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata, a u prvoj polovini 20. veka predstavljala je najvišu zgradu u jugoistočnoj Evropi. Ime je dobila po istoimenoj kafani koja se nalazila na mestu današnje palate, a koja je bila sagrađena 1860. godine.

Beogradski trgovi – Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradski trgovi – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com