Trg Slavija

  • Znamenitosti

Trgovi u Beogradu – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comTrg Slavija predstavlja važnu saobraćajnu raskrsnicu Beograda, a obuhvata prostor između ulica Kralja Milana, Beogradske, Makenzijeve, Svetosavske, Bulevara oslobođenja, Deligradske i Nemanjine.

Trg je ranije nosio ime po poznatom socijalisti Dimitriju Tucoviću. Trgom prolazi granica između gradskih opština Vračar i Savski venac.

Čitav prostor gde se danas nalazi Slavija predstavljao je do 80-ih godina 19. veka baru u kojoj su Beograđani lovili divlje patke. Početak formiranja trga vezuje se za ime Frensisa Makenzija, poznatog škotskog trgovca koji je kupio veliko imanje i podigao kuću na prostoru iznad današnjeg trga (taj deo je kasnije dobio ime Englezovac).

Na mestu njegove kuće kasnije je podignut bioskop „Slavija“ koji je srušen tokom ranih 1990-ih godina. U to vreme na trgu su se nalazile poznate kafane „Tri seljaka“ i „Rudničanin“. Nakon Drugog svetskog rata (1947) i promene političkog režima u Jugoslaviji i Slavija dobija novo ime – trg Dimitrija Tucovića.

Trg Slavija

U centralnom delu trga nalazi se Tucovićeva bista, rad poznatog srpskog vajara i slikara Stevana Bodnarova. Trgovi u Beogradu – Tada počinju da se podižu brojne zgrade na trgu: 1962. otvoren je hotel „Slavija“; 1989. godine na Slaviji je otvoren prvi Mekdonalds restoran u čitavoj istočnoj Evropi.

Staro ime trg zvanično dobija početkom ovog veka. Na trgu se nalazi zgrada Narodne banke Srbije. Izgradnja ove „staklene“ zgrade počela je 90-ih godina prošlog veka, a završena je tek 2006. godine.

Trg Slavija predstavlja jednu od najfrekventnijih lokacija grada. Trgom saobraćaju svi vidovi javnog gradskog prevoza: tramvaji, autobusi i trolejbusi. Trgovi u Beogradu – Studentski trg i Terazije su izgubili funkciju trgova i pretvoreni su u ulice, dok je Cvetni trg izgubio funkciju saobraćajnice. Prema tome, Slavija kao i trg Republike ostaju jedini pravi trgovi u centralnom delu grada.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Trgovi u Beogradu – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com