Trg Republike

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Trg Republike – Obilazak Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Današnji trg formiran je posle rušenja čuvene  beogradske znamenitosti Stambol-kapije (1866) i izgradnja zgrade Narodnog pozorišta (1869). Stambol-kapija, koju su izgradili još Austrijanci početkom XVIII. veka, nalazila se između spomenika knezu Mihailu Obrenoviću i beogradskog Narodnog pozorišta.

To je u to vreme bila naveća i najlepša kapija koja je krasila centar Beograda. Kroz tu kapiju vodio je put za Istanbul takozvani via militaris, po kome je i dobila ovaj naziv. U našem narodu Stambol-kapija ostala je upamćena po tome što su Turci ispred nje vršili egzekucije nabijanjem na kolac.

Posle uspostavljanja srpske vlasti i rušenja Stambol-kapije, prostor današnjeg Trga Republike dugo je ostao neizgrađen.

Beogradska znamenitost Narodno pozorište stajalo je više od 30 godina kao jedina velika zgrada na tom prostoru. Kada je 1882. podignut spomenik knezu Mihailu koji je postao nezaobilazna atrakcija u obilazku Beograda, počelo je postepeno urbano formiranje Trga Republike.

Na mestu današnjeg Narodnog muzeja bila je podignuta dugačka prizemna zgrada u kojoj se nalazila poznata beogradska kafana “Dardaneli”, stecište umetničkog sveta i vidjenih beogradjana toga doba. Zgrada je srušena da bi se na tom mestu 1903. podigla Uprava fondova, sadašnja zgrada Narodnog muzeja.

Na početku Knez Mihailove ulice nalazi se centralni trg grada Beograda – Trg Republike, koji se smatra epicentrom straog dela grada i pocetkom odakle kreću ture u obilazak Beograda.

U centru današnjeg trga se nalazi čuvena statua „kod Konja“ koja reprezentuje srpskog oslobodioca kneza Mihaila Obrenovića u periodu kada je Beograd oslobođen od Turaka. Ispred spomenika se nalazi čuveno Narodno pozorište, a sa njegove leve strane Narodni muzej. Kroz vekove poznat je kao okupljanje mladih pred izlazak u ludi noćni provod.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi na dan u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Obilazak Beograda – apartmani Beograd FeelBelgrade.com