Terazijska česma

  • Znamenitosti

Znamenitosti Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Terazijska česma jedana od znamenitosti Beograda podignuta je u čast ponovnog dolaska kneza Miloša na vlast 1860. godine.

Sve do polovine šezdesetih godina 19. veka na Terazijama su se nalazile pretežno prizemne i jednospratne zgrade, a 1860. godine uklonjena je vodovodna kula i na njenom mestu je postavljena Terazijska česma.

Oblikovana je u stilu romantizma. Na ovom mestu se nalazila  sve do 1911. godine kada je zbog preuređenja Terazije demontirana i premeštena u Topčider u portu Topčiderske crkve, a 1976. godine je ponovo vraćena na Terazije.

Jedna od znamenitosti Beograda Terazijska česma prvobitno je stajala na sred Terazija, pa je kasnije postavljena ispred hotela „Moskva“. Ima izgled kamenog stuba, a na njenom vrhu se nalazi vaza. Ukupna visina česme je oko 8 metara.

Krajem 19. veka i u prvoj polovini 20. veka Terazije su bile centar društvenog života Beograda. Neke od najpoznatijih znamenitosti Beograda kafane, trgovinske radnje i hoteli  smešteni su na Terazijama.

Terazijska česma

Od značajnijih objekata, koji su se nalazili ili se i sada nalaze na Terazijama, treba pomenuti hotel “Pariz”, sagrađen oko 1870. na mestu gde je danas Bezistan. Prilikom posleratne rekonstrukcije trga 1948. godine hotel je srušen.

 Do hotela “Pariz” nalazio se i stari hotel “Kasina”, koji je sagrađen oko 1860. godine, u kojem je 1918. kratak vremenski period zasedala Narodna skupština Srbije. Do 1920. godine, ovde su priređivane predstave Narodnog pozorišta.

Sadašnji hotel “Kasina” sagrađen je na istom mestu 1922. godine. Kafana “Kod zlatnog krsta” u kojoj je 6. juna 1896. održana prva bioskopska predstava, nalazila se na mestu gde se danas nalazi “Dušanov grad”.   Između dva rata, na ovoj strani Terazija nalazili su se kafana i bioskop “Takovo”. I danas je na Terazijama hotel “Moskva”, sagrađen 1906. godine.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte šta posetiti u Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije lux apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Šta posetiti u Beogradu – atrakcije Beograd FeelBelgrade.com