Stadion Partizana

  • Znamenitosti

Stadioni Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comStadion FK Partizan iz Beograda je posle stadiona FK Crvena Zvezda najveći fudbalski i atletski stadion u Srbiji.

Zvanični kapacitet stadiona je 32.710 mesta. Ovaj stadion se nalazi nedaleko od stadiona „najljućeg“ gradskog rivala, FK Crvena Zvezda, u naselju Autokomanda, u opštini Savski Venac.

Stadioni Beograda – Dužina fudbalskog terena je 105 m, a širina 70 m, dok su dimenzije stadiona sa tribinama 236 m x 150 m. Stadion je otvoren 9. oktobra 1949. godine utakmicom između fudbalskih reprezentacija Jugoslavije i Francuske i dugo vremena, tj. sve do 1989. godine je nosio naziv Stadion JNA (Jugoslovenske Narodne Armije), jer je i bio u vlasništvu JNA. Međutim pitanje vlasništva je i dalje sporno, i vodi se postupak pred sudom između Vojske Srbije (pravni naslednik nekadašnje JNA) i FK Partizan.

Stadioni Beograda – Prvobitni kapacitet stadiona (sa stajaćim mestima) je bio oko 55.000 mesta. Međutim, pooštravanjem kriterijuma bezbednosti na stadionima od strane Evropske fudbalske unije (UEFA), taj broj je nakon renoviranja stadiona (1998) i ukidanja stajaćih mesta, sveden na sadašnjih 32.710 mesta.

Navijači Partizana, popularno nazvani „grobari“ svoj stadion nazivaju „Fudbalski hram“. Na ovom stadionu svoje zvanične utakmice igra i fudbalska reprezentacija Srbije.

Stadion je bio poznat i po tome što je na njemu tradicionalno od polovine pedesetih godina 20. veka pa sve do 1987. godine svakog 25. maja u čast rođendana nekadašnjeg predsednika SFRJ – Josipa Broza Tita i tzv. Dana mladosti održavan slet – parada. Tada bi se nakon što je mesecima pre toga proputovala sve krajeve tadašnje Jugoslavije i idući iz ruke u ruku na hiljade mladih predavala štafeta „drugu Titu“.

Dugo godina na ovom stadionu je takođe tradicionalno početkom meseca maja održavano finale nacionalnog fudbalskog kupa, koji se sve do osamdesetih godina 20. veka zvao „Kup Maršala Tita“.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Stadioni Beograda – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com