Stadion Marakana

  • Znamenitosti

Beogradski stadioni – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comStadion „Rajko Mitić“ je stadion FK Crvena Zvezda iz Beograda, višestrukog prvaka nekadašnje Jugoslavije i Srbije i evropskog i svetskog prvaka iz 1991. godine. Popularno je nazvan „Marakana“.

To je ujedno i najveći fudbalski i uopšte sportski stadion u Srbiji, sa zvaničnim kapacitetom od 55.538 mesta. Dužina terena je 110 m, a širina 73 m. Stadion je dobio ime po „prvoj Zvezdinoj zvezdi“, legendarnom fudbaleru Rajku Mitiću.

Građen je u periodu od 1960. do 1963., a zvanično otvoren 1. septembra 1963. godine. Beogradski stadioni – Ovaj stadion podignut je na mestu starog stadiona SK Jugoslavija, koji je bio izgrađen 1927. godine.

FK Crvena Zvezda je na ovom stadionu odigrala mnogo velikih utakmica u raznim evropskim kupovima. Najveća poseta je zabeležena 23. aprila 1975. godine, na utakmici polufinala Kupa evropskih pobednika kupova, protiv mađarskog kluba Ferencvaroš.

Ukupno je tada prodato 96.070 ulaznica, ali se smatra, da je na stadionu bilo prisutno 110.000 gledalaca. Crvena Zvezda je tada odigrala 2 – 2, ali je u ukupnom zbiru rezultata obe utakmice Ferencvaroš bio bolji i otišao u finale renomiranog Kupa kupova.

Kasnije su prilikom modernizacije stadiona, ispunjavanjem zahteva Evropske fudbalske unije (UEFA), a radi povećanja komfora gledalaca i njihove bezbednosti ukinuta stajaća mesta. Postavljena su sedišta na sve četiri tribine, tako da je kapacitet stadiona redukovan na sadšnjih 55.538 mesta.

Beogradski stadioni – Na popularnoj Marakani je 30. aprila 1973. godine, uz prisustvo 91.564 gledaoca, odigrano i finale Kupa evropskih šampiona između Ajaksa i Juventusa, u kojoj je Ajaks slavio sa 1 – 0.

Uprava FK Crvena Zvezda je 21. decembra 2014. godine donela odluku o preimenovanju stadiona u čast „prve Zvezdine zvezde“ i jednog od naših najvećih fudbalera svih vremena – Rajka Mitića. Na stadionu je održano i više muzičkih koncerata, od kojih su najveći bili koncerti Zdravka Čolića (1978, 2001 i 2007), kao i koncert Svetlane Cece Ražnatović 2002. godine.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradski stadioni – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com