Najstarija kuća u Beogradu

  • Znamenitosti

Spomenici kulture – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comNajstarija kuća u Beogradu nalazi se na Dorćolu, u ulici Cara Dušana broj 10. Kao takva, stavljena je pod zaštitu države 1987. godine. Ova zgrada je kroz istoriju menjala vlasnike, a danas se u njenom prizemlju nalaze pekara i staklarska radnja.

U periodu između 1718. i 1739. godine Srbijom i Beogradom upravljali su Austrijanci. Ova zgrada izgrađena je upravo u periodu austrijske okupacije, pa je i urađena pod njihovim kulturnim uticajem u baroknom stilu. Gradnja je trajala tri godine (1724-1727), a njen projektant bio je Švajcarac Nikola Doksat de Morez.

On je u to vreme bio u službi austrijske vojske kao inženjer, a njegov glavni zadatak bila je obnova Kalemegdanskog grada. Spomenici kulture – Za ovu kuću vezuju se brojne misterije i urbane legende.

Graditelja ove kuće Austrijanci su pogubili zbog veleizdaje. Jedna od legendi kaže da je on ubijen kako ne bi otkrio tajne tunele i hodnike koji su se nalazili ispod kuće, a za koje niko nije znao kuda vode. Prema nekim izvorima, jedan krak tunela vodio je u tvrđavu, a drugi duboko u grad.

Drugi deo misterije vezane za ovu kuću vezan je za period nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Nemci su, navodno, svakodnevno nešto tražili i kopali, a jedna od verzija priče je da je tu bilo sakriveno blago koje su oni transportovali u Berlin. Nakon rata, stanari zgrade su pronašli tunele ispod kuće, ali se nisu usuđivali da ih dublje istraže jer su zidovi već bili počeli da se urušavaju.

Spomenici kulture – Ove legende verovatno nikada neće moći da budu proverene, jer je tunele danas nemoguće istražiti kako zbog njihove urušenosti, tako i zbog činjenice da su pod vodom. Naime, izgradnjom Đerdapske akumulacije porastao je nivo Dunava i Save, pa su ovi podzemni prolazi poplavljeni.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Spomenici kulture – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com