Spomenik pobedniku

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Spomenici Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com“Pobednik” je delo autora Ivana Meštrovića i nalazi se na platou Kalemegdana.

Može se nazvati i simbolom grada Beograda jer se vidi sa svih značajnijih gradskih lokacija. Otkriven je krajem dvadesetih godina prošlog veka, tačnije 1928. godine, povodom obeležavanja deset godina od proboja Solunskog fronta.

“Pobednik” je rađen u bronzi, pa je vremenom dobio karakterističnu zelenkastu boju. Sastoji se od figure nagog muškarca koji u jednoj ruci drži mač, a u drugoj goluba i visok je 14 metara. Sama figura se nalazi na kamenom postolju, a ovaj na kamenom stubu.

Spomenik pobedniku

Spomenici Beograda – “Pobednik” simbolizuje slobodu i izlazak iz petovekovnog turskog ropstva, kao i proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Ono što je zanimljivo jeste da je prvobitna ideja bila da se spomenik postavi na Terazijama, kao simbol srpske pobede u Prvom balkanskom ratu. Još 1912. godine Ivan Meštrović je projektovao fontanu u čijem centru bi stajao petostepeni stub, a na čijem vrhu bi stajao “Pobednik”.

Nakon Prvog svetskog rata se odustalo od ove ideje, pa je spomenik postavljen na današnjoj lokaciji.

Spomenici Beograda – Ivan Meštrović je ovo svoje monumentalno delo vajao u fiskulturnoj sali osnovne škole u današnjoj ulici Kralja Petra I. Pre početka Prvog svetskog rata figura je otpremljena u Austro-ugarsku, tačnije u Češku, gde je izvršeno livenje.

Spomenik pobedniku

Spomenik se tokom rata nalazio u Češkoj, tako da je spašen od uništenja. Za ovaj beogradski spomenik može se reći da je jedan od najfotografisanijih u gradu, a dnevno ga poseti više hiljada turista.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Spomenici Beograda – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com