Mostovi Beograda

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Mostovi Beograda – Saobraćaj u Beogradu – Beograd je smešten na obalama dve velike, međunarodne evropske reke. Lepota Beograda može se zaista upoznati sa obala Save i Dunava.

Brojni istorijski izvori govore da su mnogi mostovi Beograda pravljeni od drveta i kamena. Najstariji je most koji se spominje još u 5. veku, a koji je povezivao obale Save u tadašnjem rimskom Singidunumu. Pontonski mostovi su često građeni na obalama Save, a uglavnom su se koristili prilikom vojnih osvajanja.

Saobraćaj u Beogradu – Godine 1884. Beograd je dobio svoj prvi železnički most, koji je premostio Savu i povezao ga sa Zemunom. Most je rušen tokom oba svetska rata, a današnji Stari železnički most izgrađen je posle Drugog svetskog rata.

Sve do 1979. godine bio je i jedini beogradski železnički most preko Save, kada je izgrađen Novi železnički most, poznat po tome što je prvi viseći železnički most u Evropi.

Prvi velelepni drumski most Beograd je dobio 1934. godine. Nosio je naziv tek ubijenog jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, a izgrađen je u srpsko-vizanstijskom stilu preko obala reke Save.

Mostovi Beograda

Nakon rušenja u Drugom svetskom ratu, most je obnovljen 1955. godine i dobio je naziv „Most bratstva i jedinstva“. Međutim, među Beograđanima se ustalio jedan drugi naziv – „Brankov most“, jer se nastavlja u ulicu koja nosi naziv po pesniku Branku Radičeviću. Zabluda je da je most dobio naziv po piscu Branku Ćopiću, koji je izvršio samoubistvo skočivši sa njega.

Godine 1935. Beograd dobija i svoj prvi most preko Dunava, koji ga je povezao sa Banatom. Dobio je naziv Most kralja Petra I, a nakon Drugog svetskog rata preimenovan je u Most Crvene Armije. Međutim, Beograđani su mu dali znatno jednostavnije ime koje se i danas koristi – Pančevački most.

Mostovi Beograda – Tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu Nemci su 1942. godine izgradili most koji je povezao Autobusku stanicu i Staro Sajmište. Danas je poznat kao Stari savski most. Most je od rušenja, od strane nemačkih nacista, tokom 1944. godine spasio beogradski učitelj Miladin Zarić tako što je presekao žice detonatora.

Mostovi Beograda

U Beogradu je 1970. godine izgrađen najprometniji most – Most Gazela. Predstavljao je izuzetan graditeljski poduhvat, a dobio je naziv po tome što podseća na afričku gazelu u skoku.

Novi simbol Beograd je dobio 2012. godine, izgradnjom veličanstvenog Mosta na Adi, čime je saobraćaj u Beogradu znatno unapređen.

Najveći je viseći most u svetu koji ima samo jedan pilon. Specifičan je i po tome što pilon nije smešten na sredini mosta i da je po dužini kablova o koji je most okačen, ovo treći most u svetu. Vizuelnu estetiku povećava i pilon mosta visok čak 198 metara, odnosno za svega 6 metara je niži od Avalskog tornja.

Mostovi Beograda

Pupinov most je poslednji izgrađeni most u Beogradu. Povezao je obale Dunava, odnosno Zemun i Borču, a završen je 2014. godine. Saobraćaj u Beogradu znatno je rasterećen izgradnjom ovog mosta.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Saobraćaj u Beogradu – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com