Saborna crkva

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Beogradske crkve – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com, Saborna crkva u Beogradu, spada među najveće crkvene građevine podignute u tadašnjoj Kneževini Srbiji. Nalazi se u neposrednoj blizini centra grada u ulici Kneza Sime Markovića.

Podignuta je u stilu klasicizma. Može da primi između 650 i 850 vernika. Slikar Avramović je naslikao 628 kvadratnih metara unutrašnjosti crkve i time doprineo njenoj veličanstvenosti. Danas se u Sabornoj crkvi čuvaju mošti kneza Stefana Štiljanovića, deo moštiju kneza Lazara, svetog Jovana Šangajskog i cara Uroša Nejakog.

Uz južni zid ove Beogradske crkve nalazi se i grobnica kneza Miloša i njegovog sina Mihaila Obrenovića, ali i grobnice velikih srpskih prosvetitelja Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

Saborna crkva u Beogradu sa svojom arhitekturom, bogatom riznicom i umetničkim delima predstavlja značajan spomenik kulture. Ona predstavlja neprocenljivu istorijsku baštinu srpskog Beograda u prvoj polovini 19. veka, koji se formirao na prostoru oko Saborne crkve.

Saborna crkva u Beogradu u to vreme je predstavljala crkveni centar, ali ujedno i upravni i kulturni centar. Saborna crkva je bila stožer u borbi za oslobođenje od vekovnog turskog ropstva i konačno osamostaljivanje od turskog centralizma.

U blizini crkve nalazilo se i staro srpsko groblje na kome su sahranjivane viđenije ličnosti Srbije tog vremena. Groblje se nalazilo na mestu gde se danas protežu Kosančićev venac, deo ulice Kralja Petra i Zadarska ulica. Vremenom se groblje postepeno širilo, tako da je deo bio i na prostoru porte Saborne ckve.

Beogradske crkve, na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte šta posetiti u Beogradu, o jedinstvenoj turističkoj ponudi  Beograda, o mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije lux apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradske crkve – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com