Studentski park

  • Znamenitosti

Studentski park / Šta posetiti u Beogradu – U blizini glavne pešačke zone nalazi se najstariji i jedan od najpoznatijih gradskih trgova Beograda – Studentski trg. Trg je smešten u najstarijem delu grada, između ulice Vase Čarapića i Uzun-Mirkove ulice.

Prostor današnjeg trga je tokom prošlosti često menjao svoju namenu. Parkovi Beograda – U doba turske vladavine na ovom prostoru se nalazilo tursko groblje, a 1824. godine na ovom mestu otvoreno je prvo beogradsko „pazarište“, odnosno Velika pijaca.

Velika pijaca bila je mesto veoma žive trgovine, dok su sa obe strane ulice Vase Čarapića bili turski dućani. Pijaca je uklonjena 1927. godine, i tada je čitav prostor pretvoren u park.

Danas Studentski trg predstavlja jednu od najprepoznatljivih ambijentalnih celina Beograda sa više znamenitih zdanja. Svakako da se među njima ističe Kapetan-Mišino zdanje, jedna od najreprezentativnijih beogradskih palata.

Kapetan-Mišino zdanje

Zdanje je izgrađeno u periodu 1857-1863. godine, kao jedna od najraskošnijih i najviših građevina tadašnjeg Beograda. Svoje ime palata je dobila po svome graditelju, kapetan Miši Anastasijeviću, jednom od najbogatijih Srba toga vremena, čuvenom trgovcu solju i brodovlasniku.

Kapetan Miša Anastasijević je palatu namenio kao dvor nesuđenog vladarskog para Srbije, njegove kćeri Sare i Đorđa Karađorđevića. Međutim, pošto je dinastija Karađorđevića svrgnuta sa vlasti 1858. godine, propale su i ideje o braku. Zbog toga je kapetan Miša odlučio da palatu zavešta svojoj otadžbini, kako bi je koristile kulturne i prosvetne ustanove.

Ovo potvrđuje i natpis na zdanju „Miša Anastasijević svom otečestvu“, a danas je u palati smešten Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Studentski park – Od ostalih zdanja treba izdvojiti zgradu Filološkog fakulteta, koja je izgrađena u postakademskom stilu 1922. godine, a obnovljena nakon stradanja u Drugom svetskom ratu. Zgrada današnjeg Etnografskog muzeja je podignuta 1934. godine, kao sedište Beogradske berze, dok je zgrada Kolarčeve zadužbine završena 1931. godine.

Parkovi Beograda – Veliku turističku vrednost trga predstavlja i Univerzitetski park smešten u njegovom središtu. Park je prve konture dobio krajem 19. veka, a definitivno je uobličen 30-tih godina 20. veka. Park krase spomenici trojici velikana srpske nauke i kulture.

Najstariji je spomenik koji je postavljen 1897. godine, a posvećen je srpskom lekaru, botaničaru i prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, Josifu Pančiću. Godine 1930. u park je sa Kalemegdana premešten spomenik Dositeju Obradoviću, srpskom prosvetitelju i prvom ministru prosvete. I na kraju, Univerzitetski park krasi i spomenik znamenitog srpskog geografa Jovana Cvijića.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Parkovi Beograda – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com