Obilićev venac

  • Znamenitosti

Beogradske ulice / Znamenitosti Beograda / Turistički vodič o Beogradu / Šta posetiti u Beogradu / Obilasci Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comObilićev venac je ulica smeštena u samom centru Beograda, nedaleko od Knez Mihailove ulice. Ulica i deo grada oko nje nazvani su po srpskom srednjevekovnom heroju Milošu Obiliću, koji je u Kosovskoj bici 1389. godine ubio turskog sultana Murata I. Beogradske ulice često u svom nazivu imaju reč venac, koja označava ulicu kružnog oblika.

Na Obilićevom vencu nalazi se zgrada Tanjuga – novinske agencije Srbije. Tanjug je osnovala Komunistička partija Jugoslavije 1943. godine sa idejom da služi kao propagandna agencija partizana u Drugom svetskom ratu. Za vreme rata, tačnije u periodu od 1941-1944. godine u ovoj zgradi nalazio se zatvor specijalne policije, o čemu svedoči ploča postavljena na zgradi.

Obilićev venac

Na uglu Knez Mihailove ulice i Obilićevog venca nalazi se poznata kafana „Ruski car” (danas deo lanca ugostiteljskih objekata „Vapiano”), koja uživa status spomenika kulture. Ime kafane potiče od naziva starog objekta koji je postojao na istom mestu pre podizanja nove zgrade. Ova zgrada građena je nakon Prvog svetskog rata, tačnije između 1922. i 1926. godine, a idejni tvorci projekta bile su arhitekte Petar Popović i Dragiša Brašovan. Objekat je rađen pod uticajem akademskog manirizma, sa elementima neobaroka. Od izgradnje pa do danas zgrada ima istu funkciju: restoran i poslovni prostor u prizemlju, dok su viši spratovi namenjeni stanovanju.

Stanovnici Beograda, kao i turisti mogu da uživaju u brojnim kafićima i restoranima smeštenim duž ove beogradske ulice.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradske ulice – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com