Nebojšina kula

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Istorijski spomenici – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Još jedna atrakcija predivne kalemegdanske tvrđave smeštena je u Donjem gradu – Nebojšina kula. Kula je dobila naziv od negacije glagola bojati se, ali je zapamćena nepravilno kao Nebojšina kula (naziv iz 17. veka).

Ova građevina ima oblik osmougla i sa svoja četiri sprata i visinom od 22 m stvara strahopoštovanje kod posetilaca. Otvori za topove na svakoj strani kule nas vraćaju u davna vremena kada je ona služila kao osmatračnica i branik otadžbine. Radno vreme objekta je svakog dana (osim ponedeljka) od 10 do 20 časova (jun – avgust) i od 10 do 18 časova (septembar – maj).

Kula je podignuta oko 1460. godine, i prvobitna uloga joj je bila odbrana grada od turskih osvajača. Vekovima kasnije ona je izgubila odbrambeni značaj, pa je pretvorena u tamnicu (18. i 19. vek). Tokom turske opsade Beograda 1521. godine, grad je dugo uspešno odolevao turskim napadima.

Nakon turskog osvajanja Beograda kula je obnovljena po naređenju sultana Sulejmana. U to vreme ona je nazivana Bela kula, a kasnije se pominje i pod imenom Temišvarska kula. Današnji naziv dobija tek u 18. veku, u sećanje na kulu koja je krasila dvor despota Stefana Lazarevića, a koja je uništena 1690. godine.

Istorijski spomenici – U vreme austrijske okupacije Beograda u 18. veku (1717-1737) kula je obnovljena. Nakon odlaska Austrijanaca u Beograd se ponovo vraćaju Turci, kojima je kula služila kao tamnica. U kuli je ubijen grčki revolucionar Riga od Fere, a u kuli je bio zatočen Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša Obrenovića.

Istorijski spomenici predstavljaju važan segment turističke ponude Beograda. Značaj kule Nebojša  ne samo za turizam Beograda, već i njen istorijski značaj uticali su na to da ona 2011. godine zasija potpuno novim sjajem.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Istorijski spomenici – znamenitosti Beograd FeelBelgrade.com