Narodno pozorište

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Znamenitosti Beograda / Ture po Beogradu / Sve o beogradu /  Šta videti u Beogradu – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Centar kulturnih dešavanja svakog grada svakako je njegov nacionalni teatar.  Narodno pozorište je jedna od znamenitosti Beograda.

Osnovano je te davne 1868. godine. Srbija u to vreme jedva da je imala nešto preko million i dve stotine hiljada stanovnika. Beograd je imao nešto preko dvadesest pet hiljada stanovnika. Postojala je velika potreba za kulturom, obrazovanjem i naukom.

Posle više pokušaja da se u Beogradu osnuje stalno profesionalno pozorište, koji datiraju još od 1842. godine, tek 22. novembra 1868. godine se odigrala prva predstava “Đurađ Brankovič” Karolja Obernjaka. Predstava je održana u gostionici “Kod engleske kraljice”, koja je sledećih godinu dana bila privremeni dom Narodnog pozorišta.

Kada je sazidana zgrada ove znamenitosti Beograda – Narodnog pozorišta, ona je pored kapetan Mišinog zdanja bila najveća i najraskošnija palata u Srbiji. Prve prepravke u doziđivanja ovog monumentalnog zdanja izvedene su već 1870. godine. Relativno mala pozornica zahtevala je dograđivanje i produženje.

Problem pozornice i pomoćnih prostorijja, slaba konkstrukcija zbog štednje i slično, uslovili su da se 1911. godine donese odluka o još jednoj rekonstrukciji zgrade. Radovi su započeli 1912. godine ali su završeni tek 1922. godine, zbog prekida u radovima, koji se nastali zbog Prvog svetskog rata. Narodno pozorište je stradalo u tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Ali je iste godine pod okupacijom pokrenuta obnova.

I pored burne istorije i raznih poteškoća na koje je naišlo tokom svog postonja, Narodno pozorište je opstalo i predstavlja zaista jednu od znamenitosti Beograda. Ova znamenitost Beograda nalazi se u samom centru grada na Trgu Republike

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte šta posetiti u Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije lux apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Šta posetiti u Beogradu – atrakcije Beograd FeelBelgrade.com