Narodni muzej

  • Znamenitosti

Narodni muzej – Kultura u Beogradu – Narodni muzej je smešten u samom centru grada, na Trgu republike, tako da je lako dostupan, kako javnim, tako i sopstvenim prevozom.

Narodni muzej je najstariji muzej u Srbiji, osnovan ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića 1844. godine kao „Muzeum serbski“. U sadašnju zgradu na Trgu republike Narodni muzej se uselio nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1952. godine.

Muzej je kompleksnog tipa koji baštini više od 400.000 arheoloških i kulturno-istorijskih predmeta, nemerljive vrednosti. U pitanju su arheološki, istorijski i numizmatički predmeti, zatim dela primenjene umetnosti i umetničkih ostvarenja, zatim stare i retke knjige. Muzej ima i izuzetan arhiv dokumentarne građe.

Posetioci muzeja uživaće u eksponatima neolitske Vinčanske i kulture Lepenskog vira, zatim u bogatoj zbirci iz grčko-helenističkog, rimskog i vizantijskog perioda. Jedan od najvrednijih eksponata ovog muzeja je svakako Miroslavljevo jevanđelje – najznačajniji i najstariji ćirilični spomenik srpske pismenosti iz 12. veka.

Narodni muzej

Narodni muzej – Kuriozitet muzeja predstavlja i Beogradska mumija,  koja potiče iz starog Egipta, a koja je poklonjena Narodnom muzeju 1888. godine. Ljubitelji slikarstva imaju priliku da se upoznaju sa preko 1.500 dela vrhunskih ostvarenja nacionalnog slikarstva, nastala tokom 18., 19. i 20. veka.

U zbirci se čuvaju dragoceni radovi umetnika poput Đure Jakšića, Paje Jovanovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića i mnogih drugih. Pored toga posetioci imaju priliku da vide i vredne zbirke italijanskih, austrijskih, francuskih, ruskih, flamanskih i mnogih drugih umetnika. Među njima treba istaći dela iz umetničkih radionica Van Goga, Mondrijana, Rubensa, Monea, Dega, Matisa i Pikasa.

U sastavu Narodnog muzeja su i Muzej Vuka i Dositeja, Galerija fresaka, Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića, kao i Arheološki muzej Đerdapa smešten u Kladovu. U atrijumu Narodnog muzeja često se održavaju koncerti, projekcije i različita predavanja. Kultura u Beogradu – Narodni muzej treba da predstavlja nezaobilazno odredište za sve posetioce srpske prestonice, kako iz zemlje tako i inostranstva.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Kultura u Beogradu – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com