Najstarija kafana u Beogradu – Znak pitanja

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Atrakcije Beograda /Turističli vodič Beograda / Turizam u Beogradu / Znamenitosti Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – U atrakcije Beograda sadaju svakako i kafaneKafana, mehana, bircuz, birtija su sinonimi za instituciju u Srba koji postoji već vekovima. Kafanu su mnogi opisivali i opevali u mnogim pesmama, ali atmosfera iz nje se može shvatiti jedino ako se doživi. Instituciju kafane na ove prostore donose osmanlijski osvajači u prvoj polovini 16. veka (1522. godine ). U početku se u kafanama služila samo takozvana “crna, turska kafa”. Kafane su bile opremljene u turskom stilu : minderluci umesto stolova, ibrici a pušile su se i turske nargile i čibuci. Kasnije su posetioci mogli da piju i jedu sve tradicionalne srpske , ali i specijalitete iz svih delova sveta.

Kafana spada u atrakcije Beograda i tokom vremena je pored mesta za jelo i piće,  postala stecište raznih važnih dogadaja. U njima su se prepričavale najnovije vesti, održavali poslovni sastanci, sklapali dogovori, dizale bune, rušile vlade, pa čak i ugovarali brakovi! Pored navedenih, u kafanama su se održavali i kulturni dogadaji: prikazivanje prvog snimljenog filma, izvođenje prve predstave i održavanje prvog sajma knjiga.

Atrakcije Beograda, prve kafane u Evropi otvorene su u Srbiji! Čitav vek ranije nego što se to desilo u najvećim evropskim metropolama: Beču, Londonu, Marseju i Lajpcigu. Najstarija kafana u Beogradu – kafana Znak pitanja je locirana u ulici Kralja Petra br.6  i registrovana je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je u prvoj polovini 19. veka u balkanskom stilu kao svojina kneza Miloša Obrenovića. Vremenom je menjala nazive, a hronološki je to izgledalo ovako: 1878. godine – „Kod pastira“, 1892. godine – „Kod Saborne crkve“, ali ovaj naziv vlasti nisu odobrile te je vlasnik samo kao privremeno rešenje stavio naziv „Znak pitanja“ ili „?“. Vreme i posetioci kafane su je tako i zavoleli, te je taj naziv ostao do danas. U ovoj kafani ćete uz piće i tradicionalnu srpsku kuhinju sigurno osetiti duh starog Beograda i njegovih tadašnjih žitelja.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Atrakcije Beogradastan na dan Beograd FeelBelgrade.com