Istorijski muzej

  • Znamenitosti

Muzeji Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Nastanak Istorijskog muzeja, kao i svih muzeja u Srbiji usko je povezan sa nastankom Narodnog muzeja u Beogradu 1844. godine.

Arheologija i numizmatika bile su dve oblasti koje su prve bile zastupljene u ovom zdanju, da bi kasnije profesor Stojan Novaković usmerio muzej na istoriju i etnologiju. Godine 1954., povodom obeležavanja 150 godina od Prvog srpskog ustanka, u muzeju je postavljena izložba povodom ovog ali i Drugog srpskog ustanka.

Kasnije je ta postavka preneta u konak kneza Miloša Obrenovića na Topčideru.

Konačno, 1963. godine, osnovan je Istorijski muzej Srbije kao samostalna jedinica, da bi se sveobuhvatno predstavila istorija srpskog naroda na jednom mestu. Muzej je tada imao nekoliko etnografskih predmeta.

Muzeji Beograda – Danas, Istorijski muzej je dužan da prikuplja i štiti muzejski materijal a to su: oružje i vojna oprema, znamenja, zastave, uniforme, memorijalne predmete, karte, atlase itd.

Muzej je stekao značajnu ulogu u zemlji i svetu, te je pored Evrope predstavljao izložbe i u SAD, ali je bio gost i mnogim zemljama sveta. Poseduje i svoju stalnu publikaciju pod nazivom “Zbornik Istorijskog muzeja Srbije”.

Muzeji Beograda – Zdanje se nalazi u samom centru grada u ulici Trg Nikole Pašića 11 i možete ga posetiti svakog dana osim ponedeljka u periodu od 10 do 17 časova. Ovo zdanje predstavljalo je sedište nekadašnje Agrarne banke, a građeno je između 1932. i 1934. godine po projektu braće Krstić. U sklopu muzeja nalazi od 1966. godine i konak kneza Miloša Obrenovića u Topčideru.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Muzeji Beograda – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com