Muzej savremene umetnosti

  • Znamenitosti

Muzeji Beograd – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Posetioci Beograda u Muzeju savremene umetnosti mogu se upoznati sa delima najznačajnijih umetnika, razdoblja i pokreta jugoslovenske, srpske i inostrane umetnosti 20. veka.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti je smeštena na Novom Beogradu, u prostranom parku kod ušća Save u Dunav, a nasuprot Beogradske tvrđave. Svojim originalnim i modernim arhitektonskim izgledom eksterijera i enterijera u potpunosti odgovara svojoj funkciji i svrstava se među zanimljive primere muzejske arhitekture u svetu.

Muzeji Beograd – Oko zgrade muzeja se nalazi prostrani park, koji ukrašavaju dela najeminentnijih jugoslovenskih vajara 20. veka. Jedinstvena zgrada muzeja u svom arhitektonskom rešenju predstavlja kristal, koji se sastoji od šest delova. Zidovi muzeja su obloženi belim mermerom i staklom.

Muzej je osnovan 1965. godine, kada je Moderna galerija formirana 1958. godine, prerasla u Muzej savremene umetnosti, čiji je cilj bio da predstavi kulturnoj javnosti razvoj jugoslovenske i srpske umetnosti od 1900. godine.

Muzej je oformljen po uzoru na slične muzeje u Njujorku i Parizu. Unutrašnjost muzeja je podeljena na pet izložbenih nivoa, povezanih stepenicama, ali bez vertikalnih pregrada i zidova. Na taj način posetioci mogu da uživaju u eksponatima muzeja iz različitih uglova i nivoa.

Muzej sadrži zbirku slikarstva od 1900. do 1945. godine, zbirku slikarstva nakon 1945. godine, zbirku skulptura, zbirku grafike i crteža, zbirku novih umetničkih medija kao što su fotografija, film, video itd.

Muzeji Beograd – U sklopu muzeja je osnovan i atelje za konverzaciju i restauraciju umetničkih dela. Posebno treba istaći da u okviru muzeja od 1974. godine postoji „Centar za vizuelnu kulturu i informaciju“, koji je deo obrazovnog programa muzeja, a 2001. godine ustanovljeno je i „Odeljenje za dizajn i multimedije“.

Muzej je organizovao i brojne izložbe renomiranih evropskih i svetskih umetnika i umetničkih grupa poput Pabla Pikasa, Huana Miroa, Marsela Dišana i mnogih drugih.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Muzeji Beograd – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com