Muzej Nikole Tesle

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Znamenitosti Beograda – Muzej Nikole Tesle – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Jedan od najvećih svetskih naučnika svih vremena Nikola Tesla je šovek srpskog porekla, zadužio je srpski narod koji mu je u čast otvorio muzej.

Nikola Tesla rodjen u Smiljanu  10 jula 1856  bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike i elektrotehnike svih vremena. Najznačajniji Teslini pronalazci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i čuveni Teslin transformator.

Takodje, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u u prenosu i modulaciji radio signala. Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na velikim razdaljinama.

Bio je glavni čovek na projektu izgradnje prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima gde je i dobio velelepni spomenik. Prvi je srbin koji je ikada nominovan za Nobelovu nagrau, 1937 godine koju je kategorički odbio.

Umro je 7. januara na Bozić 1943 u svom apartmanu u Njujorku u svojoj 87. godini. Jedini je srbin po kojem je nazvana jedna medjunarodna jedinica mere, jedinica mere ya gustinu magnetnog fluksa, tesla. Tesla je autor više od 650 patenata, registrovanih u preko 26 zemalja sveta, od čega u oblasti elektrotehnike čak 113. Smešten nadomak centra grada u vili iz 1929. godine , muzej je unikatna istitucija nauke, kulture i revolucionarnih dostignuća u Srbiji čiji značaj prevazilazi okvire naše države. Jedini je muzej koji poseduje originalnu ličnu zaostavštinu našeg čuvenog naučnika.

Jedna od znamenitosti Beograda je Muzej Nikole Tesle koji čuva originalna dokumenta, planove, crteže, knjige i časopise, fotografije, tehničke eksponate, instrumente i uređaje se broje hiljadama, koliko i postoji razloga za posetu ovog veličanstvenog muzeja. Čovek koji je izmenio tok svetske budućnosti i čovečanstva u opšte Nikola Tesla.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

Krunska 51, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: +381 (0) 11 24 33 886
Fax: +381 (0) 11 24 36 408
e-mail: info@tesla-museum.org

Radno vreme muzeja

Utorak-nedelja: 10-18 časova
Ponedeljkom zatvoren za posetioce

FeelBelgrade – Feel the difference!


Znamenitosti Beograda
apartmani Beograd FeelBelgrade.com