Konak kneginje Ljubice

  • Znamenitosti

Muzeji u Beogradu – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – U velelepnom istorijskom i arhitektonskom zdanju, u ulici Sime Markovića broj 8, nalazi se Konak kneginje Ljubice. Konak je smešten u neposrednoj blizini Saborne crkve i zgrade Patrijaršije i zaštićen je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, jer predstavlja jednu od malobrojnih sačuvanih gradskih kuća iz prve polovine 19. veka u Beogradu.

Po nalogu kneza Miloša Obrenovića, konak je izgrađen u periodu 1829-1831. godine, za stanovanje njegove porodice, kneginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila. Izgradnja je poverena Hadži Nikoli Živkoviću, zvaničnom kneževom graditelju i pioniru srpskog neimarstva toga doba.

Izgradnja konaka označila je i istorijski prelaz, kada se Beograd transformiše iz turske kasabe u buduću modernu evropsku prestonicu. Upravo zbog toga konak je izgrađen u tipičnom srpsko-balkanskom stilu, ali sa uticajima zapadne arhitekture, odnosno klasicizma. Zdanje ima tri nivoa, podrum, prizemlje i sprat, dok je krov prekriven ćeramidom.

Iako je trebalo da ima funkciju reprezentativnog dvora srpske vladajuće dinastije, knez Miloš nije često u njemu boravio, zbog blizine Turaka na Kalemegdanu. Muzeji u Beogradu – Zdanje je često menjalo svoju namenu i korišćeno je u različite svrhe od strane državnih institucija. Godine 1980. zbog  svoje istorijske i umetničke vrednosti zgrada konaka je konačno prenamenjena u Muzej grada Beograda.

Stalnom postavkom muzeja posetioci se mogu upoznati sa bogatim enterijerom beogradskih kuća, kulturom, umetnošću i načinom života Beograda 19. veka. Muzeji u Beogradu – Na taj način muzej pruža mogućnost da se posetioci vrate u prošlost i uživaju u građanskoj kulturi Beograda tog vremena.

Poseta muzeja je jedinstvena, jer će vas kustoskinja muzeja, obučena kao kneginja Ljubica, dočekati i uvesti u vreme vladavine dinastije Obrenović, uz obilazak prostorija konaka koje su uređene u tursko-balkanskom i evropskom stilu.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Muzeji u Beogradu – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com