Hram Svetog Save

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Šta posetiti u Beogradu  – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Hram Svetog Save je daleko najvći srpski pravolsavni hram, najveći je pravoslavni hram i na Balkanu a po svojoj površini idalje vži za najveću pravoslavnu crkvu u svetu.

Šta posetiti u Beogradu – atrakcije Beograd – Hram se nalazi u beogradskom naselju Vračar. Ovaj hram je podignut na metsu gde su turski zavojevaši spalili mošti najvećeg srpskog prosvetitelja i osnivača Srpske pravoslavne crkve Rastka Nemanjića – Svetog Save.

Za početak gradjne hrama uzima se 1936 godina iako su temelji hrama postaveljeni još početkom XX veka. Izgradnja ovog velelpnog zdanja je bila finansirana iz dobrovoljnih priloga vernika. Izgradnja ovog spomenika kulture, vere i prosvetiteljstva trajala je više od 8 decenija i još uvek nije završena. Svoj veličinom i lepotom oduzima dah, a njegova jedinstvena kupola se vidi iz mnogih delova grada.

Hram Svetog Save je izgradjen u srpsko-vizantijskom stilu, sa 4 zvonika visine od po 44 m. Visina samog vrha kupole isznosi oko 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst na najvišoj tački hrama visok 12 m, što kad se sabere daje ukupnu visinu hrama od 82 m što je inpozantno. Zbog te činjenice ovaj hram važi za jedan od simbola Beograda. Hram ima ukupnu površinu od preko 5000 m2 dimenzija 91 m od istoka ka zapadu i 81 m u pravcu severa ka jugu.

Kupole Hrama Sv. Save su ukrašene sa 18 pozlaćenih krstova, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona izlivenih u najčuvenijoj austrijskoj zvonolivnici Grassmayr. Hram moze da primi i do 10.000 vernika. Hram je spolja obložen belim mermerom i granitom što daje hramu jako moćan izgled. Kada nas pitate šta posetiti u Beogradu, bez razmisljanja stavljamo ovu beogradsku znamenitost na sam vrh prioriteta.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte šta posetiti u Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije lux apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Šta posetiti u Beogradu – atrakcije Beograd FeelBelgrade.com