Kula na Gardošu

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Beogradske znamenitosti – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com –  Zaštitni znak Zemuna i jedna od omiljenih beogradske znamenitosti svakako je čuvena kula na Garošu.

Izgradjena je od strane tadašnje mađarske vlasti, kojom je trebalo obeležiti hiljaditu godišnjicu državnosti, kao i dužu pripadnost ovog kraja moćnoj Ugarskoj carevini.

Monumentalna zdanja su nikla na svim krajevima tadašnje monarhije, a kula koja se nalazi danas na teritoriji beograskog naselja Gardoš, je bila najjužnija.

Jedna od 4 kule osmatračnice Austro – Ugarskog carstva je milenijumski spomenik na Gardošu ili kula „Sibinjanin Janka“ , još jedno u nizu bogatih kulturno istorijskih nasleđa beogradske znamenitosti. Kulu su tada projektovali madjarski arhitekti, u kombinovanoj gradnji kamena i opeke, gradjena je kao mešavina više stilova, sa prevagom Romanike.

Na najvišoj tački opštine Zemun, uzdiže se ova prelepa građevina koju možete posetiti i „dobiti“ pogled koje je sličan onom sa kalemegdanskog platoa. Zasigurno pleni svojim interesantnim stilom i lepotom arhitekture i elemenata toga vremena.

Visoka je 36 m. Gradnja kule na Gradošu je završena 5.avgusta 1896. godine. Svecano otvaranje je bilo 15 dana kasnije, kada je održano i svečano bogosluženje u crkvana širom Zemuna. Ovaj lokalitet je deo starog jezgra Zemuna koji po odlikama provoda novinari nazivaju „novom Skadarlijom“.

Toplo Vam preporučujemo da se sami uverite u to. Kroz istoriju je bila simbol moći, osmatračnica i vidikovac, a danas jednako uzvišena je u službi turizma i kulture.

Na našoj strani beogradske znamenitosti saznajte više o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su lux studio, jednosobni i dvosobni apartmani u Beogradu uz to mi vam nudimo i organizaciju obilazaka svake beogradske znamenitosti kao i organizaciju noćnog provoda.

  • radno vreme petak subota nedelja 16-19h

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradske znamenitosti – apartmani Beograd FeelBelgrade.com