Dom Narodne skupštine

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Dom Narodne skupštine Beograd – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comDom Narodne skupštine Beograd nalazi se u blizini Tašmajdanskog parka, mesta gde je 1830. godine pročitan sultanov hatišerif kojim je Srbija dobila autonomiju.

Period gradnje ovog zdanja trajao je dugo, a obeležile su ga česte promene projektanata. Prvi projekat za Dom Narodne skupštine nastao je 1892. godine i delo je Konstantina Jovanovića. Međutim, izgradnja po njegovim nacrtima je odložena.

Godine 1901. na konkursu za idejno rešenje novog Doma pobedio je rad Jovana Ilkića, tako da je gradnja počela 1907. godine. Ilkić je umro tokom Prvog svetskog rata u logoru, pa su radovi povereni njegovom sinu Pavlu, a nakon njega i Nikoli Krasnovu, koji je dao veliki doprinos uređenju enterijera. Dom Narodne skupštine Beograd završen je tek 1936. godine.

Zdanje je rađeno u duhu akademskog tradicionalizma, a radove na dekoraciji unutrašnjosti izvodili su najpoznatiji srpski umetnici. Na glavnom ulazu nalaze se poznate skulpture “Igrali se konji vrani”, delo vajara Tome Rosandića.

Dom Narodne skupštine

Za vreme Drugog svetskog rata zdanje je služilo kao sedište nemačke okupacione komande. Zbog ove činjenice, zdanje je bilo pošteđeno ratnih razaranja, što nije bio slučaj sa mnogim drugim znamenitostima Beograda.

Nakon završetka rata, 29. novembra 1945. u ovom zdanju proglašena je republika. U njoj je bilo sedište skupštine Demokratske Federativne Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugosavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije, Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Od 3. jula 2006. godine ovaj Dom sedište je Narodne skupštine Republike Srbije.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Dom Narodne skupštine Beograd – atrakcije Beograd i apartmani FeelBelgrade.com