Crkva Svetog Marka

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Crkve u Beogradu – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Crkva Svetog Marka je srpska pravoslavna crkva locirana u Tašmajdanskom parku, u blizini zdanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Crkva je posvećena Svetom apostolu Marku, a građena je u periodu između dva svetska rata (1931-1940), na mestu gde se nalazila crkva iz 19. veka. Prvobitno zdanje crkve nalazilo se na groblju, a njegov ktitor bio je trgovac Lazar Panča.

U crkvi su sahranjeni knežević Milan Obrenović (najstariji sin kneza Miloša Obrenovića), kao i bračni par kralj Aleksandar I Obrenović i njegova supruga kraljica Draga. Na mestu današnjeg zdanja crkve Svetog Marka pročitan je 1830. godine sultanov hatišerif, kojim je tadašnja Srbija dobila autonomiju unutar Turske.

Prilikom nemačkog bombardovanja Beograda na Cveti 13. aprila 1941. godine staro zdanje je oštećeno, pa su iduće 1942. godine ostaci crkve uklonjeni.

Početkom prošlog veka grad Beograd je počeo naglo da se širi, a stanovništvo grada se konstantno uvećavalo. Tada se javila potreba da se podignu nove crkve u Beogradu, pa i u ovom delu grada. Godine 1930. braća Petar i Branko Krstić (profesori na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu) završili su projekat novog zdanja crkve.

Crkva Svetog Marka

Radove na izgradnji crkve omeo je Drugi svetski rat. Tek nakon rata, tačnije 14. novembra 1948. godine hram je osvećen i otvoren za bogosluženje (mada su bogosluženja vršena i tokom rata, u adaptiranom delu hrama).

Crkva Svetog Marka građena je po uzoru na manastir Gračanicu, zadužbinu kralja Milutina, i pokazuje neke elemente srpsko-vizantijskog stila gradnje. Hram ima dužinu od 62 m, i širinu od 45 m, dok visina glavne kupole crkve iznosi 60 m. Zdanje crkve Svetog Marka može da primi više od 2000 vernika.

Crkve u Beogradu – Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte šta posetiti u Beogradu, o jedinstvenoj turističkoj ponudi  Beograda, o mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije lux apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Crkve u Beogradu – atrakcije Beograda FeelBelgrade.com