Crkva Svete Petke i crkva Ružica

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Beogradski hramovi – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Po narodnom verovanju, tri sestre: Ružica, Marica i Cveta su podigle po jednu crkvu na prostoru Kalemegdana, koje bi služile kao njihove zadužbine.

Crkva presvete Bogorodice, poznatija kao Ružica je najstarija beogradska crkva, ali tačno vreme njene gradnje još uvek nije utvrđeno. Ne zna se ko su bili ni graditelji ni ktitor, što doprinosi mističnosti ovog zdanja.

Crkva je rušena krajem 17. veka, ali je posle samo devet meseci obnovljena i u njoj su ponovo počela da se vrše bogosluženja. Beogradski hramovi – Smeštena je u podgrađu Beogradske tvrđave – Kalemegdana, ispod Zindan kapije.

Tokom 18. veka crkva je služila kao magacin baruta, a u jednom periodu tokom 19. veka bila je pretvorena u vojnu crkvu. Ponovo je rušena za vreme Prvog svetskog rata i nakon rekonstrukcije ploča ispred nje svedoči o ovom nemilom događaju.

Crkva uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. U okviru nje nalazi se i kapela svete Petke, te zajedno čine značajan crkveni kompleks našeg glavnog grada. Nalazi se na listi deset najunikatnijih crkava na svetu, pored hramova iz Japana, Rusije, Finske, Norveške, Islanda, Kolumbije, Ukrajine i Francuske.

Crkva Svete Petke smeštena je u blizini crkve Ružica, u kalemegdanskom Donjem gradu. Današnja kapela završena je 1937. godine. Ova kapela sagrađena je u 15. veku, kada su mošti Svete Petke bile premeštene u Beograd (1417. godine).

Beogradski hramovi – Godine 1521. mošti su odnete u Carigrad, a 1641. u rumunski grad Jaši. Kapela je rađena po projektu arhitekte Momira Korunovića, dok je za unutrašnjost crkve bio zadužen slikar Đuro Radulović.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradski hramovi – atrakcije Beograd FeelBelgrade.com