Tašmajdanski park

  • Znamenitosti

Beogradski parkovi– Apartmani Beograd FeelBelgrade.comTašmajdanski park smešten blizu centra Beograda, na opštini Palilula, udaljen je oko 600 metara od Terazija.

U neposrednoj blizini parka nalazi se crkva Svetog Marka, a park je okružen ulicama: Takovska, Ilije Garašanina, Beogradska i Bulevar kralja Aleksandra. Izgrađen je 1950. godine. Na tom prostoru nekada se nalazio kamenolom iz kog je vađen kamen za većinu zdanja podignutih u tadašnjem Beogradu, a i šire.

Tako je Tašmajdan i dobio ime – od turskih reči taš (kamen) i majdan (mesto na kome se vadi kamen). Rimljani su takođe vadili kamen sa ove lokacije čak pre dva milenijuma.

Beogradski parkovi – U Tašmajdanskom parku se nalaze spomenici srpskim velikanima: Desanki Maksimović i Miloradu Paviću, koji su voleli da provode vreme u ovom parku.

Na mestu današnjeg parka pročitan je 1830. godine sultanov hatišerif kojim je Srbija dobila autonomiju u okviru Turske imperije. Neki istoričari veruju da je zapravo na ovom mestu veliki vezir Sinan Paša 1595. godine spalio mošti Svetog Save.

Tašmajdanski park

U parku se nalazi Seizmološka stanica, podignuta još početkom prošlog veka (1909). Na Tašmajdanu ili u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se i Ruska crkva (1924), hotel „Metropol”, zgrada Glavne pošte (1934), kafana „Madera”.

Današnji Tašmajdanski park, među Beograđanima popularno nazvan „Taš” nedavno je renoviran u duhu velikih svetskih parkova. Poseduje sve kvalitete neophodne za uživanje, razonodu i odmor: staze za trčanje, igrališta, parkove za pse, muzičku fontanu. Beogradski parkovi – U okviru „Taša” funkcioniše i sportski centar koji je opremljen teretanom, otvorenim i zatvorenim bazenom.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradski parkovi – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com