Stari dvor – Skupština grada Beograda

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Beogradski dvorovi – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comStari dvor je u prošlosti predstavljao kraljevsku rezidenciju dinastije Obrenović, dok danas ima funkciju sedišta Skupštine grada Beograda. Stari dvor se nalazi na uglu ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića, preko puta Novog dvora.

Stari dvor je građen u 19. veku, u periodu između 1882. i 1884. godine, prema nacrtima Aleksandra Bugarskog, a urađen je u stilu akademizma. Za ovaj dvor vezuju se neki od najznačajnijih događaja srpske istorije.

U godini kada je počela gradnja Srbija je proglašena kraljevinom, a kralj Milan Obrenović je potpisao akt o abdikaciji upravo u Starom dvoru, Nakon majskog prevrata 1903. godine, dvor je bio zvanična rezidencija dinastije Karađorđević. Narodna skupština Srbije zasedala je u ovom zdanju tokom 1919. i 1920. godine.

Tokom svoje istorije dvor je dva puta bio oštećen. Prvi put za vreme Prvog svetskog rata, a kasnije tokom Drugog svetskog rata, prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Stari dvor je obnovljen 1947. godine.

Nakon Drugog svetskog rata u Srbiji je došlo do promene političkog sistema, pa se i funkcija dvora promenila. Beogradski dvorovi – Dvor je bio sedište Predsedništa Narodne skupštine, savezne Vlade, da bi 1961. godine dobio današnju funkciju.

Izgled dvora menjao se tokom istorije. Dvorska kapela je uništena, prestona dvorana je promenjena u potpunosti. U periodu socijalizma u Jugoslaviji na glavnom tornju nalazila se zvezda petokraka, koja je 1997. zamenjena dvoglavim orlom.

Beogradski dvorovi – Turistima je omogućen obilazak unutrašnjosti dvora, a prijave se vrše u Turističkoj organizaciji Beograda.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradski dvorovi – atrakcije Beograd FeelBelgrade.com