Beograđanka

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Arhitektura Beograda – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Jedna od najviših zgrada u Beogradu – Beograđanka ili Palata “Beograd” visoka je 101 metar i ima 24 sprata. Nalazi se na uglu ulica Kralja Milana, Resavske i Masarikove.

Kao prvi oblakoder u centru grada, građena je 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka i predstavlja jedno od najspektakularnijih ostvarenja beogradske arhitekture toga doba. U zgradi se nalaze prostorije jedne beogradske televizije – Studio B. Vremenom su se smenjivale razne kompanije koje su u ovoj zgradi imale svoja predstavništva i kancelarije.

Zgradu je projektovao arhitekta Branko Pešić, koga ne treba mešati sa bivšim gradonačelnikom Beograda koji ima isto ime. Arhitektura Beograda – Izgradnja je počela 1969. godine, a radovi su završeni nakon pet godina, 1974. godine.

Beograđanka je smeštena u srcu starog centra grada, koji se proteže od Terazija do Slavije. Glavna ideja bila je da se izgradi građevina koja će služiti kao glavni gradski orijentir.

Vlasnik zgrade skoro u potpunosti je grad Beograd. Prvih nekoliko spratova zauzima Robna kuća “Beograd”, a na ostalim su poslovne prostorije. U prošlosti se na najvišem spratu nalazio restoran koji je, međutim, zatvoren od 90-ih godina prošlog veka iz bezbedonosnih razloga.

Arhitektura Beograda – S obzirom da Beograđanka predstavlja glavni orijentir grada, i da ima veliki turistički značaj, u planu je rekonstrukcija spoljašnje fasade, kao i ponovno otvaranje restorana na najvišem spratu. Ispred Beograđanke nalazi se plato koji nosi ime po srpskom novinaru Đoku Vještici, a na kome se nalazi fontana “Vrelo života”.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Arhitektura Beograda – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com