Beli Dvor

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Beogradske atrakcije – Apartmani Beograd FeelBelgrade.com – Beli dvor se nalazi u sklopu kompleksa Kraljevskog dvora na najvišoj tački elitnog beogradskog naselja Dedinje, na površini od 126 hektara.

Izgradnja objekta je završena 1936 godine, a ompletno je renoviran posle Drugog svetskog rata. Izgradnju Belog dvora započeo je 1934. godine kralj Aleksandar I Karadjordjević sa idejom da napravi velelepnu rezidenciju za svoje naslednike, ali nažalost nije doživeo da vidi kraj radova.

Izgradnju ove danas beogradske atrakcije dovršio je knez Pavle koji je, kao veliki obozavalac i znalac umetnosti, dvor opremio veoma vrednim i poznatim delima svetskih umetnika. Pored dvora , sagradjeni su i mnogi pomoćni objekti koji su medjusobno povezani podzemnim tunelima.

Neposredno pred početak Drugog svetskog rata , knez Pavle je Belom dvoru dodao i podzemno sklonište. Do punoletstva prestolonaslednika Petra II Karadjordjevića, Beli dvor je koristio knez Pavle , a posle Drugog svetskog rata služio je kao reprezentativni objekat gde su primani visoki svetski zvaničnici i gde su se odvijale protokolrane ceremonije.

Danas Beli dvor, kao i čitav velelepni kompleks na Dedinju koristi princ Aleksandar Karadjordjević II sa porodicom, pored toga služi kao jedna od beogradskih atrakcija koju vredi posetiti.

Beli dvor poseduje kolekciju slika velikih svetskih umetnika kao što su  Nikola Pusena, Jan Brojgela, Fransoa Mije, Paola Veronezea i mnogih drugih, a centralnu ulogu ima portret Kralja Aleksandra I Karadjordjevića koju je naslikao jedan od naših najcenjenijih slikara Paja Jovanovic. Zidana po želji kralja Aleksandra I , zgrada Belog dvora nalazi se u istom kompleksu sa Kraljevskim starim dvorom.

Građena je od 1934 – 1937. godine , a pre ovog dvora gradio se pomenuti Kraljevski stari dvor od 1924 – 1929. godine takođe po zapovesti NJ.V. Kralja Aleksandra I. Mnoge dragocenosti i unikatna umetnička dela će Vas sigurno zaseniti svojim luksuzom i bezvremenošću. . Posetite dvorski kompleks na Dedinju i osetite cari kraljevine za kojiom i dan danas čeznu svi narodi koji su bili njen deo.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o beogradskim atrakcijama, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u  Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

Dvorove možete posetiti svake subote i nedelje od 6. aprila do 26. oktobra u dva redovna termina, od 11 i od 14 časova

Kraljevski dvor

11040 Beograd, Srbija

Tel +381 11 306 4000

Fax +381 11 306 4040

FeelBelgrade – Feel the difference!

Beogradske atrakcije – apartmani u Beogradu FeelBelgrade.com