Avala i avalski toranj

  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti
  • Znamenitosti

Avala i avalski toranj – Nadomak našeg glavnog grada nalazi se „beogradska planina“ Avala. Poznata kao izletište beogradjana i idealno mesto za rekreaciju, Avala decenijama privlači domaće stanovništvo i turiste da se odmore i nauživaju na njenim obroncima i prirodi koju ona ima.

Simbol ove predivne planine je Avalski toranj, jedini toranj u svetu koji za presek ima jednakostranični trougao koji simboliše srpski tronožac za sedenje. Avalski toranj je bio jedan od zaštitnih znakova Beograda, putnici koji bi drumom prilazili Beogradu znali bi da su nadomak grada kada bi ugledali Avalski toranj.

Avalski toranj se nalazi na vrhu planine Avala, na 16 km južno od Beograda. Smešten je na nadmorskoj visini od 511 m. Sa vrha tornja se pruža pogled na čitavu Šumadiju. Toranj je prvi put izgrađen 1965. godine, po projektu arhitekata Uglješe Bogdanovića i Slobodana Janjića i služio je kao TV predajnik. Kada je izgrađen, predstavljao je najveću građevinu u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu.

Avalski toranj ima 38 spratova, na koje se može stići pomoću 2 lifta. Na 119 m visine se nalazi restoran dok je vidikovac na visini od 122 m.

Možete ga posetiti svakog dana od 9 do 17 h i napraviti predah u restoranu na njegovom vrhu sa kog se pruža pogled na srpsku prestonicu sa jedne i Šumadiju sa druge strane.

Na našoj strani znamenitosti Beograda saznajte više o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su lux studio, jednosobni i dvosobni apartmani u Beogradu uz to mi vam nudimo i organizaciju obilazaka svake znamenitosti Beograda kao i organizaciju noćnog provoda.

Radno vreme :

leti    9:00h – 20:00h
zimi  9:00h – 17:00h
Cene:   150 dinara za odrasle
               70 dinara za decu (deca do 7 godina ne plaćaju)
             400 dinara, ulaz + piće u kafeu

FeelBelgrade – Feel the difference!

Znamenitosti Beograda – Turistički vodič Beograda FeelBelgrade.com