Aerodrom Nikola Tesla

  • Znamenitosti

Aerodrom Beograd – Apartmani Beograd FeelBelgrade.comAerodrom „Nikola Tesla” (IATA kod: BEG) nalazi se u opštini Surčin, a udaljen je 18 km od Beograda. Prvi “aerodrom” Beograd je dobio još davne 1910. godine kada je u Banjici izgrađeno malo letilište.

To je bio uglavnom aerodrom za vojne potrebe. Iduće, 1911. godine podignut je mali aerodrom u Donjem gradu Kalemegdana. Međunarodni aerodrom Beograd izgrađen je 1927. godine na prostoru između Bežanijske kose i leve obale Save.

Avioni prve jugoslovenske avio kompanije “Aeroput” poleteli su sa ovog aerodroma 1928. godine. Za vreme Drugog svetskog rata aerodrom su koristili Nemci za svoje vojne potrebe, a nakon povlačenja iz Beograda 1944. godine su ga i porušili.

Nakon Drugog svetskog rata pristupilo se gradnji novog aerodroma. Gradnja je počela 1958. godine prema nacrtima i planovima arhitekte Nikole Dobrovića i inženjera Miloša Lukića. Aerodrom je svečano otvorio predsednik Tito 28. aprila 1962. godine.

Ovaj aerodrom imao je samo jednu pistu dužine 3000 metara. Godine 2006. nakon višegodišnjeg renoviranja otvoren je Terminal 2 (sagrađen 1979. godine), a iste godine aerodrom Beograd je preimenovan u aerodrom „Nikola Tesla“.

Aerodrom Beograd – Nacionalni avio prevoznik Air Serbia koristi ovaj aerodrom kao svoje čvorište, a takođe je i operaciona baza niskobudžetne avio kompanije Wizz Air. Godine 2014. aerodrom je primio 4,6 miliona putnika, i predstavlja drugi najbrže rastući aerodrom u Evropi. Aerodrom raspolaže sa dva terminala, pri čemu Terminal 1 koriste uglavnom niskobudžetne avio kompanije.

Do aerodroma se može doći taksijem, autobuskim linijama A1 (polazi sa Slavije) i 72 (polazi sa Zelenog venca), kao i sopstvenim prevozom.

Na našoj strani Znamenitosti Beograda saznajte sve o Beogradu, mogućim obilascima i atrakcijama ali i mnogo više. Naš portal Vam nudi mogućnost rezervacije apartmana u Beogradu u blizini svih znamenitosti i atrakcija Beograda. Naši apartmani najviših standarda su jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani u Beogradu.

FeelBelgrade – Feel the difference!

Aerodrom Beograd – znamenitosti Beograda FeelBelgrade.com