Vrnjačka banja

Vrnjačka banja predstavlja metropolu banjskog turizma i jednu od najposećenijih banjskih destinacija u Srbiji i na Balkanu. Smeštena u centralnoj Srbiji, na 25 km od Kraljeva, u podnožju planine Goč, svoje korene vuče još od rimskog perioda.

Naime, na prostoru današnje banje pronađeni su ostaci rimskog bazena za kupanje, kao i rimskog izvora „Fonus Romanus“, sa preko 500 komada metalnih novčića sa početka 2. veka. Procvat turizma u Vrnjačkoj banji kreće 1868. godine, kada se osniva prva turistička organizacija u Srbiji.

Svoju popularnost, Vrnjačka Banja duguje, pre svega, izvorima mineralne vode. Ima ih čak sedam, od kojih se četiri koriste za lečenje i terapije, a sa tri se voda flašira i koristi za piće. Temperature vode variraju od 14°C do 36,5°C, koliko ima izvor „Topla voda” po čemu je i jedinstven u Srbiji.

Voda se primenjuje u lečenju šećernih bolesti, hroničnog zapaljenja creva, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, ginekoloških i reumatoloških oboljenja, kao i mnogih drugih.

Pored lekovitih svojstava mineralnih voda, Vrnjačka banja raspolaže i brojnim hotelsko –turističkim kapacitetima, pa su pored lečilišnog, na zavidnom nivou razvijeni i porodični,  kongresni, sportski i festivalski turizam.

Lokalni sportsko – rekreativni centar pruža idealne uslove za sportske pripreme i aktivnosti, dok se iz godine u godinu povećavaju kongresni kapaciteti.

Od brojnih manifestacija u banji, izdvajaju se: Festival filmskog scenarija, Vrnjački karneval, Berza banja, Lovefest – pored Exita, najpopularniji muzički festival u Srbiji, i mnogi drugi.