Niška banja

Niška banja nalazi se na obroncima šumovite planine Koritnik, ogranka Suve planine, na samo desetak kilometara od Niša, sa nadmorskom visinom od 248m.  Smatra se za jednu od najstarijih banja Evrope, zahvaljujući Rimljanima i njihovoj kulturi korišćenja banja.

U toploj vodi Niške Banje, početkom 4. veka, uživao je i slavni car Konstantin Veliki, jedan od najistaknutijih vladara antičkog sveta, začetnika hrišćanstva na ovim prostorima i osnivača Konstantinopolja. Voda je olovnim cevima dopremana u carev raskošni letnjikovac Medijanu, podignutu na pola puta između Banje i njegovog rodnog Naissusa, današnjeg Niša.

Kasnije su mnogi srpski kraljevi i velikaši, počevši od Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, pa sve do poslednjih potomaka kraljevskih loza Obrenovića i Karađorđevića, koristili blagodeti ovog prirodnog lečilišta i značajnog turističkog mesta.

Topla lekovita voda Niške Banje sa prosečnom temperaturom od 37°C prirodno obogaćena gasom radona, u kombinacijama sa drugim terapijama pomaže kod lečenja: kardiovaskularnih oboljenja, svih oblika povišenog krvnog pritiska, reumatskih oboljenja, a izuzetno povoljno deluje na rehabilitacije stanja nakon: preloma kostiju i iščašenja zglobova, centralne oduzetosti i operacija kičme, oštećenja krvnih sudova i dr.

Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uređenom parku površine 5 hektara, razvijen je i sportsko-rekreativni turizam, a od kulturno-istorijskih spomenika, najznačajniji su obližnji Medijana, Ćele-kula, Niška tvrđava iz 18. veka, Čegar, Memorijalni muzej – logor „Crveni krst“ i sl.