Bukovička banja

Bukovička banja smeštena je u podnožju planine Bukulje, na 256m nadmorske visine. Nalazi se u opštini Aranđelovac, na 75 km južno od Beograda.

Lekovitost banjske vode prvi put primećena je još 1811. godine, i od tada, kao i danas, predstavlja jedno od najposećenijih lečilišta u Srbiji, rađeno po uzoru na mondenske banje Zapadne Evrope.

U sklopu banje nalazi se i Specijalna bolnica “Bukovička banja”, gde se primenjuju najsavremeniji metodi lečenja bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja pankreasa, respiratornog i lokomotornog sistema, dijabetesa kod dece i sl.

Bolnica je smeštena u parku Bukovičke banje, koji je jedinstven i po zbirci mermernih skulptura, „Starom zdanju“, odnosno letnjoj rezidenciji kneza Mihaila Obrenovića, idealnim uslovima za sport i rekreaciju, strelištem, otvorenim bazenom sa mineralnom vodom, zatvorenim bazenom u sklopu hotela „Izvor“ itd.

Pored četiri izvora hladne mineralne vode temperature 13-14°C, gde se puni i svetski poznata mineralna voda „Knjaz Miloš“, postoji i hipotermalni izvor sa temperaturom vode od 25°C. Izvorske mineralne vode se razlikuju po temperaturi, količini ugljene kiseline i koncentraciji mineralnih sastojaka.

U samoj okolini banje nalazi se i veliki broj izletišta i kulturno istorijskih mesta: Orašac, planina Bukulja, Garaško jezero i pećina Risovača.