Banja Vrdnik

Banja Vrdnik je smeštena na južnim padinama planine i Nacionalnog parka Fruška gora, nedaleko od Novog Sada i na svega 70 km od Beograda.

Blizina Fruške Gore i čistog planinskog vazduha, čuvene termalne vode i najveći broj sunčanih sati u Vojvodini, uticali su da banja postane veoma popularna kao centar za relaksaciju i lečenje. Zanimljivost je da je u Vrdniku nekada postojao rudnik, koji je počeo sa radom 1804. godine, a zatvoren je 1968. godine kada je mineralna voda krenula da plavi njegove prostorije.

Upravo prvi pacijenti bili su rudari koji su otkrili lekovitost vode i koristili je za lečenje reumatskih oboljenja kojima su, zbog načina života i rada, bili skloni. Ipak, tek 1997. godine Vrdnik dobija status banje i od tada traje njegov ozbiljniji razvoj kao lečilišta.

U Vrdniku se danas nalazi Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Termal”, koja koristi sve prirodne resurse za lečenje i oporavak gostiju. Poseduje dva izvora mineralne vode, od od 32,8°C i 15,5°C, a okruženje bogato šumama i umerenom klimom svrstava Vrdnik i u red vazdušnih banja.

Veliki je broj zdravstvenih usluga koje pruža banja Vrdnik, a najbitnije od njih su metode fizikalne medicine, lečenje reumatoloških oboljenja, lečenje neuroloških oboljenja, ortopedska oboljenja i mnoga druga.

Blizina Fruške gore omogućava organizaciju aktivnog odmora u prirodi sa mnoštvom izletišta i pešačkih staza, a od turističkih tura najpopularnije su vinske i manastirske ture, izleti u Sremske Karlovce i Novi Sad, manifestacije Pudarski dani, Vidovdanski sabor, Fruškogorski maraton i druge.