Banja Selters

Banja Selters ili Mladenovačka banja nalazi se na obroncima planine Kosmaj, na nadmorskoj visini od 136 m, na prostranom šumovitom terenu između Beograda i Kragujevca.

Zahvaljujući povoljnom položaju, dominantnim vetrovima sa Bukulje, Venčaca i Kosmaja, ovde je vazduh čist, a klima osvežavajuća, umereno-kontinentalna, sa dosta sunčanih dana u godini.

Banja je otkrivena 1898. godine, a ime je dobila po čuvenoj banji iz nemačkog grada Esen. Lekovita voda Selters Banje eksploatiše se sa dva izvora. Zahvaljujući svojim fizičkim i hemijskim osobinama spada u kategoriju mineralnih voda širokog dijapazona lekovitosti, a koristi se kao značajno terapijsko sredstvo kupanjem, inhalacijama i pijenjem.

Lekovita voda ove banje koristi se za lečenje perifernih krvnih sudova, centralnog i perifernog nervnog sistema, lokomotornog sistema, reumatskih degenerativnih i zapaljenskih oboljenja kičme i zglobova, kao i hroničnih oboljenja respiratornog sistema.

Lečenje se obavlja u medicinskom centru „Selters“, a od kulturno-istorijskih i turističkih znamenitosti, najbliži su Oplenac i Topola, poznata vinogradarska regija centralne Srbije.