Banja Kanjiža

Banja Kanjiža se nalazi na krajnjem severu Vojvodine, u blizini granice sa Mađarskom. Izuzetno je povezana auto-putem E-75 sa Novim Sadom i Beogradom, a specifičnost Kanjiže je što ovo živopisno vojvođansko mesto na obalama blage reke Tise naseljava oko 10.000 stanovnika, pa ga opravdano smatraju gradskim naseljem.

Nastala na mestu nekadašnjih „čudotvornih“ arteških bunara, na 87 m nadmorske visine, u velikom zelenom parku, banja poseduje brojna terapeutska svojstva.

Prve blagodeti banje otkrili su meštani lečivši reumu, a danas se, pored reumatskih oboljenja, ovde leče i povrede perifernog nervnog sistema, oštećenja centralnog nervnog sistema kod dece, posledice trauma, povreda kostiju i mišića i sl. Voda u banji je na bazi natrijuma, joda, broma, sulfida, alkaloida, a u terapeutske svrhe koristi se i specifično blato „peloid“.

Takođe, Banja Kanjiža je poznata i po medicinsko – rehabilitacionom programu koji traje tri do pet dana i naziva se „Punjene Baterija”. Sastoji se od dobro doziranog i kontrolisanog tretmana fizičkih aktivnosti, vožnje bicikla, vežbi, vožnje čamcem na Tisi i pecanja.

Nosilac turističkog razvoja banje je hotel „Aquamarine“, a blizina Subotice, Segedina, ergele Zobnatica i Palića daje mogućnosti i za brojne turističke posete.