Atomska banja

Atomska banja Gornja Trepča nalazi se samo 130 km od Beograda i 18 km od Čačka. Okružena šumovitim brdima i planinama Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 460 m, predstavlja jedinstvenu oazu mira i tišine.

Otkrivena još za vreme starih Rimljana, ova banja je jedinstvena u svetu po lekovitim svojstvima koja pomažu obolelima od multipleskleroze, kako u zaustavljanju bolesti, tako i u smanjenju simptoma.

Atomska banja je specifična po svojim balneološkim svojstvima. Termomineralna voda Atomske Banje  je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna. Temperatura vode je 29,8°C. Ovo je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda na teritotiji Srbije, a prve hemijske analize datiraju još iz 1904. godine. Zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika ova voda je prava retkost.

Koncentracije mikroelemenata, makroelemenata kao i radioaktivnih elemenata, kao i njihovi međusobni odnosi daju joj specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva, reumatizam, oboljenja perifernih krvnih sudova i sl.

Nosilac turističkog razvoja je hotel „Vujan“, a u blizini banje se nalazi i crkva Sv. Bogorodice iz 1894. godine, kao i manastir Vujan iz 14. veka.