Beograd je hit u regionu

  • Vesti

Turizam u Srbiji – Beograd je hit u regionu

Turizam u Srbiji / Turizam Beograd / Šta videti u Beogradu /  Popularne destinacije u Srbiji / Turističke destinacije Beograd  Ruski turisti vole da šetaju Beogradom u potrazi za grafitima, japanski gosti željno iščekuju kada će kročiti u Teslin muzej, Bugari dolaze da bi išli u kafanu, izraelski su prezadovoljni kada u Zemunu otkrivaju jevrejske tragove, Francuzi luduju za Kusturicom, Amerikanci su oduševljeni kultom Tita, a turski gosti vole Kalemegdan, ali uvek završe u kockarnici.

Turizam u Srbiji – Kada se tome dodaju ukusna hrana, uvek dobro raspoloženi meštani i besprekorna bezbednost, Srbija za neke turiste ima sve ali za svakog gosta ima ponešto. Dok srpski turisti jure “last minit” aranžmane za morske destinacije, broj stranih gostiju u našoj zemlji neprestano raste. Naročito ove godine, Srbija je hit među gostima iz regiona. Posetilo nas je 16 odsto više hrvatskih gostiju, 20 odsto crnogorskih, 22 odsto više turista iz Republike Srpske, dok je bilo 25 odsto više gostiju iz Bugarske, 31 odsto iz Makedonije, 34 odsto iz Turske i 36 odsto iz Rumunije.

– Svim stranim turistima je zajedničko to što vole način života u našoj prestonici – kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. – Dopadaju im se izlasci, noćni život, i imaju ista interesovanja kao i mi. Beograd je centar regiona, vratio se na staru poziciju od pre 30 godina. Ovde je žiža svih zbivanja i prirodno je da se kreću prema nama.

Turizam u Srbiji – Gosti iz Republike Srpske i Rumunije dolaze uglavnom porodično i kolima, a dane provode u šopingu, šetnji Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom i obavezno posete Hram Svetog Save i Sabornu crkvu. Makedonski turisti dolaze zbog koncerata, a obično posle toga ostanu još koji dan. Iz Hrvatske i Slovenije dolaze grupe prijatelja na proslave i druženja. Bugari i Turci stižu organizovano autobusima, ali sa različitim željama. Bugari vole da uživaju u kafanama uz meze, a svaki četvrti Turčin ovde je zbog kockanja.

Ruski turisti dolaze u paket-aranžmanu avionskim prevozom i plaćaju najskuplje hotele, a odmor im traje najmanje pet dana i kombinovan je s nekom banjom ili akva-parkom. Kada su u Beogradu, Rusi vole da šetaju i da traže murale i grafite, jer kod njih postoji antigrafitna jedinica, pa su šareni zidovi za njih “umetnička dela”. Takođe, Rusima je beogradska arhitektura očaravajuća, jer su ruske arhitekte između dva rata dale najveći pečat našem gradu.

Izraelski turisti vole da idu u Zemun i obilaze sve jevrejske znamenitosti. Slično važi i za Japance, koji su opčinjeni Nikolom Teslom, dok je kineskim gostima Bata Živojinović najveća atrakcija na Balkanu.

– U poslednje tri godine, otkako se Srbija dobronamerno ponaša na međunarodnoj sceni i šalje poruke da su svi dobrodošli, tako se i turisti osećaju – ističe Popović. – Beograd važi za izuzetno bezbedan grad, a od nas je sigurniji samo Stokholm. U odnosu na druge gradove, imamo mali broj slučajeva džeparenja i pljačkanja, a o terorizmu da i ne govorimo.

Kada turisti napuste glavni grad obično idu do Sremskih Karlovaca, ali i Kustinog Drvengrada. Strancima se veoma dopada i srpsko selo, a gosti najviše idu u Kosjerić, u domaćinstvo “Gostoljublje”.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Feel Belgrade