Otvorena izložba Na putu za Rio u Mikser hausu

  • Vesti

Na putu za Rio – Otvorena izložba u Mikser hausu

Na putu za Rio  / Mikser haus / Mikser haus izložbe / Mikeser haus Na putu za Rio / Dešavanja u Beogradu – U susret predstojećim Olimpijskim igrama koje će se od 5. do 21. avgusta održati u Rio de Žaneiru, u prostoru Mikser hausa otvorena je izložba „Na putu za Rio” u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog muzeja Beograd.

Izložbu je otvorila Ivana Anđušić Maksimović, osvajačica srebne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu i devojka koja će nositi zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara u Riju, saopšteno je iz Olimpijskog komiteta Srbije.

Maksimović je poručila: „Iskreno se nadam i verujem da ćemo mi olimpijci, koji ćemo predstavljati Srbiju u Riju obezbediti dovoljno novog materijala za neku novu izložbu posle Rija”.

Direktorka Olimpijskog muzeja Nataša Jankovići zarazila je zahvalnost „Olimpijskoj solidarnosti” Međunarodnog Olimpijskog komiteta, ali i Mikser Hausu, Muzeju istorije Jugoslavije i Atletskom savezu Srbije koji su pomogli realizaciju izložbe.

„Posebno smo ponosni na multimedijalnu kolekciju koja je deo virtuelnog muzeja i rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu digitalizacije. Nadam se da ćemo se pred naredne Olimpijske igre na otvaranju izložbe naći u prostoru Olimpijskog muzeja koji Srbija kao zemlja sporta zaslužuje da ima.„, dodala je ona.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki istakao je koliko je važno da Beograd i Srbija dobiju Olimpijski muzej.

„„Ova izložba je plod 10 godina starog koncepta. Ljudi koji su 2006. godine bili u Olimpijskom komitetu prepoznali su potrebu da Srbija dobije mesto gde će se čuvati sve uspomene iz istorije našeg sporta. Pokrenuli su ideju da se osnuje Olimpijski muzej kako bi se od zaborava sačuvali svi veliki uspesi naših sportista. Ova izložba je samo još jedan korak u pravcu čuvanja i stvaranja građe za buduće generacije”, kazao je on, navodi se u saopštenju.

Na izložbi su kroz bogat multimedijalni sadržaj prikazani simboli i vrednosti savremenog Olimpizma, retrospektiva Igara i naših učešća na njima, a poseban segment izložbe posvećen je predstavljanju Olimpijskog Tima Srbije koji će nas u 14 sportova predstavljati u Riju.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 21. avgusta, a u tom periodu biće organizovani posebni edukativni programi za decu od 8 do 14 godina.

Deca će svakog vikenda u periodu od 11 do 13 časova imati priliku da se na uzbudljiv, interesantan i kreativan način upoznaju sa simbolima olimpijskog pokreta, nauče nešto novo o olimpijskim vrednostima, steknu osnovna znanja iz istorije Olimpijskih igara i oprobaju u nekom od olimpijskih sportova.

To će ujedno biti i promocija programa olimpijskog obrazovanja koje je OKS sproveo u ovom ciklusu sa preko 16.000 učesnika iz 55 gradova širom Srbije, prenosi Tanjug.

Događaji u Beogradu – Feel Belgrade

Slika: Fonet